Geotermalne vode omogućit će gradnju toplica i razvoj turizma u Vladimircima

Autor: Poslovni dnevnik , 14. ožujak 2021. u 22:00
Izgradnja toplica mogla bi početi krajem ove ili početkom sljedeće godine/Pixabay

Dobivanjem geotermalne vode riješit će se i toplifikacija škola, doma zdravlja i pošte te grijanje stanova i plastenika.

Vladimirci, mala općina u Mačvanskom okrugu u Srbiji, s oko 18.000 stanovnika, ali bogata geotermalnim vodama temperature oko 56 stupnjeva, odlučila je iskoristiti taj prirodni resurs za razvoj turizma. Od prošle godine radi se na projektu termalne bušotine koja će omogućiti izgradnju kompleksa toplica, javlja portal eKapija.

“Projekt za izgradnju kompleksa s bušotinom do kraja mjeseca predat ćemo Ministarstvu turizma, na natječaj za razvojne projekte.

Investicija je vrijedna oko 500.000 eura i očekujemo da ćemo oko 400.000 eura dobiti od države, a ostatak će uložiti Općina”, rekao je Milorad Milinković, zamjenik predsjednika Općine i dodao da će se odmah po odobravanju projekta raspisati natječaj za izvođače radova.

Prema riječima Ivana Pakića, predsjednika Turističke organizacije općine Vladimirci, kompleks će biti izgrađen u središtu općine, u sklopu postojećeg kompleksa bazena i Sportskog centra nogometnog kluba Jedinstvo, dok će se u potrazi za termalnom vodom bušiti na 500 metara od te lokacije.

500.000

eura vrijedno je ulaganje u novi rekreativni kompleks

“Radit će se u fazama, a u planu je izgradnja hotela sa 80 kreveta i restoranom, otvorenog i zatvorenog bazena s termalnom vodom, vodenog parka s tri tobogana za djecu i odrasle i jednim adrenalinskim toboganom visine 15 metara, kao i košarkaških i teniskih terena, trim staze i drugih sadržaja”, kaže Pakić.

On dodaje da bi izgradnja kompleksa mogla početi krajem ove ili početkom sljedeće godine.

“Cilj nam je razvitak medicinskog, ali i sportskog i rekreativnog banjskog turizma po ugledu na slovenske terme.

Uz 28 kilometara toka rijeke Save kroz Vladimirce, Vukošačku baru, lovni, manifestacijski i vjerski turizam koji su nam razvijeni, ali i blizine Beograda i Šapca, nadamo se da će toplice pridonijeti da privučemo veliki broj gostiju iz Srbije, ali i inozemstva”, objašnjava Ivan Pakić.

Izgradnjom toplica podići će se i kapaciteti privatnog smještaja u općini, dok će se dobivanjem geotermalne vode riješiti i toplifikacija škola, doma zdravlja i pošte, a kasnije i grijanje stanova i plastenika.

Komentirajte prvi

New Report

Close