Francuzi grade vjetropark vrijedan 120 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 20. studeni 2020. u 06:01
Vjetroelektrana instalirane snage 85 megavata imat će 15 /PIXABAY

Francuska kompanija zainteresirana je i za druge obnovljive izvore u Srbiji.

U Kikindi sljedeće godine počinje izgradnja vjetroparka koji će proizvoditi dovoljno električne energije za opskrbu cijelog grada, javlja portal eKapija.

Riječ je o prvom francuskom ulaganju u vjetroparkove u Srbiji, a prema riječima Nataše Lazarević, direktorice kompanije IEL OIE Balkan Renewable Energy Beograd, koja je s francuskom kompanijom Akuo Energy Central Europe partner na izgradnji vjetroparka Bašaid u Kikindi, vjetroelektrana instalirane snage 85 megavata imat će 15 vjetroturbina.

Investicija je vrijedna 120 milijuna eura, a za izgradnju će biti zadužena zajednička tvrtka Basaid Wind registrirana u Beogradu.

“Očekujemo da ćemo do sljedeće godine prikupiti sve potrebne suglasnosti i dozvole te započeti realizaciju projekta”, rekla je Nataša Lazarević za eKapiju.

Francuska kompanija zainteresirana je i za druge obnovljive izvore u Srbiji. “Već dvije godine radimo i na projektu geotermalne energije, a riječ je o pronalaženju potencijalnih lokacija u Srbiji za izgradnju geotermalnih elektrana za proizvodnju toplotne energije”, objašnjava Nataša Lazarević.

Ona dodaje da je završena studija izvodljivosti za četiri lokacije – Vranje, Suboticu, Kikindu i Rumu.

Komentirajte prvi

New Report

Close