Foča dopustila Elektroprivredi BiH istraživanje za izgradnju HE na Drini

Autor: Poslovni dnevnik , 25. svibanj 2021. u 22:00
Siromašni grad u Federaciji BiH odustao je od zabrane istraživanja nakon tužbe/Shutterstock

Odluka je poništena nakon što je Elektroprivreda BiH tužila Općinu Foča, što bi taj grad u slučaju gubitka spora stajalo oko 1,6 milijuna maraka.

Na prijedlog Muje Sofradžije, načelnika Općine Foča u Federaciji BiH, Općinsko vijeće te lokalne zajednice poništilo je odluku o zabrani nastavka istraživanja Elektroprivrede BiH, vezanog uz izgradnju hidroelektrane na rijeci Drini.

Odluka je poništena nakon što je Elektroprivreda BiH tužila Općinu Foča, što bi taj grad u slučaju gubitka spora stajalo oko 1,6 milijuna maraka (oko 818.000 eura), javlja portal Klix.ba.

“Odmah kada sam stupio na dužnost obavio sam razgovor s direktorom Elektroprivrede i on je izričito tražio da se odluka povuče, jer će oni nastaviti tužbu, nakon čega sam razgovarao sa svim vijećnicima. Oni su se složili da ne možemo ići u taj spor s Elektroprivredom, mislim da je odluka koju smo donijeli najbolja za građane”, objasnio je Sofradžija.

On, međutim, tvrdi kako to ne znači i odobrenje za gradnju hidroelektrane. “Ovo su istraživanja i nakon toga ide referendum koji je obvezujući za Vijeće općine i za Elektroprivredu.

Stari saziv Vijeća i načelnik su 2019. odobrili istraživanje, a netko je zatim zbog svojih sitnih političkih ili drugih interesa tu odluku srušio da bi možda dobio nekoliko glasova i doveo općinu i stanovništvo u tešku situaciju.

Mi smo 550.000 KM u minusu i nismo u stanju financirati osnovne troškove, a ne da idemo u neku tužbu s Elektroprivredom koja je unaprijed izgubljena”, kaže načelnik Općine Foča.

Komentirajte prvi

New Report

Close