Fiat odlazi iz Kragujevca jer radnicima nudi posao u drugoj državi?

Autor: Poslovni dnevnik , 09. veljača 2022. u 11:42
Kompanija Fiat Chrysler Automobili Sr­bi­ja prošle godine pala je na osmo mje­sto naj­ve­ćih srp­skih iz­vo­zni­ka/Shutterstock

Sindikati ocjenjuju kako se iz ponude FCA zaposlenicima vidi da kompanija nema namjeru dalje raditi u Srbiji.

Jugoslav Ristić, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Kragujevca (SSSK), ocijenio je da se iz ponude kompanije Fiat Chrysler Automobili Sr­bi­ja (FCA) radnicima da odu na tromjesečni rad u Slovačku jasno vidi da Talijani nemaju namjeru dalje raditi u Srbiji i da neće biti ništa od proizvodnje novog modela, kojeg se dugo čeka.

Loša iskustva s prvom grupom
On je agenciji Beta rekao da su i tijekom prošlog vikenda iz FCA pozivali radnike telefonom i predstavljali im ponudu za rad u tvornici automobila u Trnavi u Slovačkoj.

“Pritom ih, ako nisu zainteresirani, pitaju o razlozima za to čime ometaju njihovu privatnost. Radnici koji ne prihvaćaju ponudu obično navode obiteljske razloge, budući da su to uglavnom mladi ljudi”, objasnio je Ristić.

Prema njegovim riječima, za sindikat je problematičan zakonski temelj za upućivanje radnika FCA u Slovačku.

“Ako je to Zakon o upućivanju radnika na rad u inozemstvo, onda treba navesti da se radnici mogu slati samo u tvornicu čiji je vlasnik ili većinski vlasnik poslodavac koji ih upućuje na rad”, dodao je Ristić.

50

radnih dana bilo je lani u kragujevačkom Fiatu

On je objasnio da tvornica u Trnavi proizvodi vozila Peugeot i Citroen, te se može tumačiti da uvjet iz domaćeg zakona nije ispunjen, iako se FCA može pozvati na Stellantis, zajedničku kompaniju Fiat Chrysler Automobiles i francuske PSA grupe.

“Prema tom zakonu radnici dobivaju mjesečnu novčanu naknadu koja mora biti veća od prosječne plaće države u koju se šalju na rad i moraju im biti plaćeni troškovi putovanja, smještaja i prehrane”, rekao je Ristić.

On je dodao da su loša iskustva s prvom grupom kragujevačkih radnika koja je prošle godine na poziv Fiata otišla u Slovačku.

“U tvornica su ostala samo dva od devet radnika koji su lani prihvatili jednogodišnji rad u tvornici u Trnavi”, dodao je Ristić. Jedan od radnika koji se vratio prije isteka roka rekao je Ristiću da se u Slovačku ne vraća. Naime, bilo im je obećano 850 eura mjesečno, ali su prva tri mjeseca dobivali 580 jer im je rečeno da su na obuci. Nije im bio plaćen smještaj, niti prehrana.

Sada nude bolje uvjete
Prema saznanjima Samostalnog sindikata u FCA, poslodavac je sada ponudio bolje uvjete za radnike koji se odluče za odlazak na rad u Slovačku..

Kra­gu­je­vač­ki Fi­at je kra­jem studenoga 2021. za­vr­šio pro­iz­vod­nju za prošlu go­di­nu, u ko­joj su ima­li oko pe­de­set rad­nih da­na.

Kompanija Fiat Chrysler Automobili Sr­bi­ja pala je na osmo mje­sto naj­ve­ćih srp­skih iz­vo­zni­ka i u pr­vih de­set mje­se­ci prošle go­di­ne u svije­tu je pro­dala vo­zi­la vrijedna 255,7 mi­li­juna eura, što je za oko 30 mi­li­juna eura ma­nje ne­go u istom razdoblju 2020.

Pre­ma ne­kim pro­cje­na­ma, lani je isporučeno iz­me­đu 15.000 i 20.000 auto­mo­bi­la, što je go­to­vo šest pu­ta ma­nje ne­go 2013., ka­da je prodano re­kord­nih 117.000 vo­zi­la.

Komentirajte prvi

New Report

Close