Federacija BiH zabranjuje izgradnju malih HE snage do 10 megavata

Autor: Poslovni dnevnik , 13. prosinac 2021. u 22:00
Foto: Pixabay

Predloženom dopunom aktualnog Zakona o električnoj energiji dodan je član koji utvrđuje što su to male hidroelektrane (mHE).

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odobrio je Nacrt zakona o dopunama Zakona o električnoj energiji u Federaciji BiH, kojim treba stvoriti zakonske pretpostavke za zabranu izdavanja energetskih dozvola za gradnju malih hidroelektrana instalirane snage do 10 megavata, na cijelom području Federacije BiH.

Kako je objašnjeno, u Europi se sve više prihvaća kapacitet od 10 megavata snage kao gornja granica koju su podržali Europsko udruženje malih hidroelektrana (ESHA) i Europska komisija.

“Nacrt je upućen u javnu raspravu i odlučeno je da o njemu trebaju dati mišljenja i kantonalne razine vlasti”, prenosi agencija Fena.

Taj zakon predložila je Federalna vlada Parlamentu FBiH na odlučivanje po hitnom postupku, ali ga je Zastupnički dom, na sjednici u travnju, vratio u formu nacrta s objašnjenjem da ta pitanja traže javnu raspravu.

Time je usporena procedura te je i Dom naroda odlučivao o zakonu u formi nacrta, te ga je na kraju odobrio većinom glasova.

Predloženom dopunom aktualnog Zakona o električnoj energiji dodan je član koji utvrđuje što su to male hidroelektrane (mHE). To su “hidroenergetski objekti instalirane snage do, i uključivo 10 megavata”, što u sadašnjem zakonu i podzakonskim aktima nije utvrđeno.

Članak 78. zakona dopunjen je odredbom kojom se obustavlja izdavanje energetskih dozvola za male hidroelektrane navedene snage na cijelom području Federacije BiH, čime se onemogućava izdavanje odobrenja za građenje od strane bilo koje nadležne institucije

Komentirajte prvi

New Report

Close