Federacija BiH ukida poticaje za izgradnju malih hidroelektrana

Autor: Poslovni dnevnik , 18. studeni 2020. u 22:00
Ranije je Parlament Federacije BiH donio odluku o potpunoj zabrani izgradnje malih hidroelektrana/SHUTTERSTOCK

Ove godine s federalne razine nije izdana niti jedna energetska dozvola za gradnju malih hidroelektrana.

Od 1. siječnja 2021. godine u Federaciji BiH neće se više dobivati poticaji za male hidroelektrane (HE), a sredstva predviđena za to preusmjerit će se u poticaje drugim obnovljivim izvorima energije.

Priopćeno je to iz vlade Federacije BiH nakon što je premijer Fadil Novalić održao sastanak s Editom Đapo, ministricom okoliša i turizma, Nerminom Džindićem, ministrom energije, rudarstva i industrije i Šemsudinom Dedićem, ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Razgovaralo se o kratkoročnim mjerama i aktivnostima koje će se poduzeti na temelju ranijeg zaključka Parlamenta Federacije BiH o potpunoj zabrani izgradnje malih hidroelektrana, kao i na temelju zahtjeva predstavnika nevladine udruge Koalicije za zaštitu rijeka.

Osnivaju posebna povjerenstva

Kako je navedeno, dogovorena je izmjena i dopuna nekoliko pravilnika. U resoru okoliša i turizma u tijeku su izmjene Pravilnika o pogonima i postrojenjima, koji mogu biti izgrađeni i pušteni u rad samo ako imaju okolišnu dozvolu.

11

dozvola za gradnju malih HE u FBiH izdano je 2014. i 2015. godine

To federalno ministarstvo preuzet će izdavanje okolišnih dozvola za kapacitete veće od 150 kilovata. Radi se i na pravilniku o načinu formiranja i rada stručnih povjerenstava za ocjenu studija o procjeni utjecaja na okoliš u postupku izdavanja okolišne dozvole za pogone za proizvodnju hidroelektrične energije.

Tim izmjenama se utvrđuje osnivanje posebnih povjerenstava za ocjenu studija utjecaja na okoliš prilikom izgradnje pogona za proizvodnju hidroelektrične energije. U izradi izmjena navedenih pravilnika sudjeluju i predstavnici Koalicije za zaštitu rijeka.

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, u skladu s ranijim zaključkom vlade FBiH, krenulo je u izmjene Pravilnika o ekološki prihvatljivom protoku koji će precizirati način mjerenja dopuštenog protoka vode u kojem mala hidroelektrana smije raditi.

Mjerenje protoka vode

“Cilj je da se ekološki prihvatljiv protok mjeri u realnom vremenu i IT sustavom automatski očitava u agencijama za vode kako bi one mogle reagirati u slučaju da mala hidroelektrana ne poštuje načelo ekološki prihvatljivog protoka”, navedeno je, i istaknuto da se instrumenti Kataloga kriterija o održivom razvoju ugrade u pravila o dodjeli koncesija, što će biti preporučeno i kantonima.

Ove godine s federalne razine nije izdana nijedna energetska dozvola za gradnju male hidroelektrane. Prethodne tri godine izdavana je godišnje po jedna dozvola, dok je u 2014. i 2015. godini izdano po 11 takvih dozvola.

U rujnu, globalnom apelu upućenom Federaciji Bosne i Hercegovine da trajno zabrani gradnju malih hidroelektrana i zaštiti posljednje slobodne europske rijeke, uz vodeće svjetske organizacije za očuvanje prirode pridružio se i Leonardo Di Caprio, poznati glumac i ekološki aktivist.

Komentirajte prvi

New Report

Close