Federacija BiH nastavlja potragu za nalazištima nafte i plina

Autor: Poslovni.hr , 04. travanj 2022. u 22:00
Foto: Shutterstock

Pandemija je zaustavila ponude kompanija zainteresiranih za koncesiju za istraživanje ugljikovodika

Projekt istraživanja nafte i plina na području Federacije BiH ponovno je u središtu interesa BiH javnosti.

Nakon što je pandemija koronavirusa zaustavila dostavljanje ponuda naftnih kompanija na međunarodni javni poziv za dodjelu koncesije za istraživanje i eksploataciju nafte i plina u FBiH, Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije opet oživljava te aktivnosti.

Moguća je i prerada

Inače, u Federaciji BiH na taj način se, putem koncesije, prvi put dodjeljuje pravo na istraživanje nafte i plina. Ured za energiju i prirodne resurse američkog State Departmenta kroz ugovor s Deloitteom posljednje tri godine pružao je tehničku pomoć u istraživanju ugljikovodika Ministarstvu energije, rudarstva i industrije i Zavodu za geologiju FBiH. Utvrđeno je postojanje potencijalnih nalazišta u Tuzlanskom bazenu, ali i na području Vanjskih Dinarida i Posavskog kantona.

“Nažalost, naš prvi krug nadmetanja na Međunarodnom pozivu za dodjelu koncesije na četiri bloka ukupne površine 5115 četvornih kilometara na području Tuzlanskog, odnosno Panonskog bazena i Dinarida, zbog pandemije je bio neuspješan. Prije toga, IHS Global Ltd. iz Londona izabran je za davatelja konzultantskih usluga. Osnovana je i tzv. data room, soba s podacima u Federalnom zavodu za geologiju, u kojoj su prikupljeni svi rezultati od prvih bušotina iz 1881. godine do danas. No, zbog lockdowna predstavnici zainteresiranih kompanija nisu mogli doći u Sarajevo”, rekao je za agenciju Fena Nermin Džindić, federalni ministar energije, industrije i rudarstva.

On poručuje da projekt istraživanja nafte i plina nije obustavljen te ističe da je politika vlade Federacije BiH dugoročno privući najsposobnije investitore i ostvariti što veći financijski povrat državi kroz koncesijske naknade, ali i jačanje gospodarstva kroz moguću preradu ugljikovodika.

Žalbe iz RS srušile natječaje

Međutim, ministar dodaje kako se FBiH suočava s ometanjima u provedbi tog projekta. Kočnice stižu iz RS.

“Zaposlenici našeg ministarstva i dalje rade na realizaciji Programa regionalnih istraživanja nafte, kondenzata i prirodnog plina na prostoru FBiH. Sada pripremaju novu natječajnu dokumentaciju, projektni zadatak i prijedlog ugovora. Kod donošenja Strateške procjene utjecaja na okoliš imamo ometanje iz RS. Strateška procjena je izuzetno važna stručna podloga čiji glavni cilj je da u ranoj fazi poduzmemo najbolje mjere na zaštiti okoliša i zdravlja ljudi. Prvi poziv za javnu nabavu usluga izrade Strateške procjene raspisali smo početkom 2019., ali su se tvrtke iz RS četiri puta žalila Uredu za razmatranje žalbi. Sve četiri žalbe odbačene su kao neutemeljene, ali prošla je proračunska 2019. godina za koju smo imali osiguran novac. U 2020. sva sredstva u proračunu prebačena su u saniranje posljedica pandemije, tako da smo novi javni poziv za izradu Strateške procjene raspisali prošle godine. Međutim, kao i 2019., stigle su iste žalbe iz RS i ponovno je javni poziv poništen”, kaže Džindić.

Komentirajte prvi

New Report

Close