Federacija BiH kupila zaštitne vizire po cijeni dvostrukoj većoj od tržišne

Autor: Poslovni dnevnik , 12. svibanj 2020. u 21:59
Od tvrtke Patrio nabavljeno je 10.000 vizira po 6 eura, iako ih BiH proizvođači nude za 3 eura/DuŠko Jaramaz/PIXSELL

Patrio je kompanija registrirana u Visokom, a navodi se da je riječ o proizvodnom, prometnom i uslužnom društvu.

Javne nabavke u uvjetima pandemije, obavljene bez uobičajenih procedura koje predviđa Zakon o javnim nabavkama učestale su u Federaciji BiH. Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) u izvještaju je otkrila kako je zaštitne vizire nabavljala po cijeni dvostruko većoj od tržišnih.

U izvještaju koji je FUCZ dostavio Povjerenstvu za sigurnost Federalnog parlamenta o provedenim nabavkama za vrijeme pandemije navedena je i kupovina 10.000 zaštitnih vizira po cijeni od 105.300 KM (oko 54.000 eura) ili 10,50 KM (oko 5,4 eura) po komadu. Nabavka je realizirana odlukom direktora Fahrudina Solaka, a viziri su kupljeni od kompanije Patrio iz Visokog.

Te cijene iznenadile su proizvođače vizira u BiH koji kažu da se na veću količinu viziri prodaju po cijenama od pet ili šest KM.

Vlasnik jedne od tvrtki koja je među prvima u BiH pokrenula proizvodnju vizira rekao je da su na veće količine davali popust, pa čak i 100 besplatnih vizira uz kupovinu 1000 komada, tako da je stvarna cijena vizira bila oko šest KM (oko 3 eura) bez PDV-a. Ima i jeftinijih vizira slabije kvalitete, pa je upitno što je kupio FUCZ.

Kompanija Patrio iz Visokog za FUCZ-u je isporučila i tisuću zaštitnih odijela za 175.500 KM, 20 ručnih medicinskih kamera za mjerenje tjelesne temperature za 77.220 KM te 50 tisuća zaštitnih odijela drugog tipa za gotovo dva milijuna KM, čija se isporuka još čeka.

Patrio je kompanija registrirana u Visokom, a navodi se da je riječ o proizvodnom, prometnom i uslužnom društvu. Kao odgovorna osoba i osnivač navodi se Sulejman Abazović.

Komentirajte prvi

New Report

Close