FBiH želi energetsku sanaciju više od 150.000 zgrada

Autor: Poslovni dnevnik , 19. srpanj 2023. u 22:00
Foto: Shutterstock

Strategijom je obuhvaćena obnova stambenih i nestambenih javnih i privatnih zgrada na cijelom području Federacije Bosne i Hercegovine.

Treća, ujedno i završna konferencija u procesu izrade Strategije dugoročne obnove građevinarstva u Federaciji BiH za razdoblje do 2050. godine održana je prošlog tjedna, a konzultanica tvrtke Ceteor, Leonida Hadžimuratović, upoznala je prisutne sa nacrtom dokumenta, njegovim sadržajem i procesom izrade.

Posebno je istaknuto da je dokument nastao kao dokument za Federaciju BiH, ali i za svaki kanton pojedinačno, od baznog stanja do scenarija, potrebnih sredstava, prioriteta i mjera kao niza programa i planova za osigurati realizaciju navedenih prioriteta i mjera.

Strategijom je obuhvaćena obnova stambenih i nestambenih javnih i privatnih zgrada na cijelom području Federacije Bosne i Hercegovine, s posebnom razradom obnove pojedinih kategorija objekata, kao što su nacionalni spomenici i odabrani objekti.

Posebno je elaborirano pitanje bespravne gradnje kao neposredne prepreke provedbi Startegija, posebice u stambenom sektoru. Ovim dokumentom obrađena je i tema “energetskog siromaštva”, kao posebna oblast koja uvelike utječe na realizaciju postavljenih ciljeva, priopćeno je iz Federalnog ministarstva prostornog uređenja.

Profesorica Džana Kadrć, konzultantica na izradi Strategije, dala je detaljnu analizu predloženog scenarija, koji je nazvan ambicioznim, te dva “rezervna scenarija” za slučaj da se u prvom trogodišnjem razdoblju provedbe Strategije pokaže da je ambiciozni scenarij realan. ne može se realizirati.

Osim broja građevina po vrstama i namjenama te potrebnih financijskih sredstava za njihovu realizaciju kroz desetljeća 2030., 2040. i 2050., ambiciozan scenarij donosi i analizu tržišta rada i kapaciteta građevinskog sektora koji bi trebao “isporučiti” Strategiju. Stambeni fond FBiH može se ocijeniti energetski neučinkovitim, a među najgorima je u Europi.

Specifične energetske potrebe postojećih zgrada su velike, što rezultira značajnim troškovima grijanja i povećanim emisijama štetnih plinova u atmosferu. Za grijanje i hlađenje uglavnom se koriste fosilna goriva, stare tehnologije i energetski neučinkoviti uređaji, navodi se u Strategiji.

Komentirajte prvi

New Report

Close