FBiH ne priznaje tehničke preglede vozila obavljene u RS

Autor: Poslovni dnevnik , 20. ožujak 2022. u 22:00
U RS je tehnički pregled automobila jeftiniji jer se ne traži ekotest kao u FBiH/K. Š. Fabac/PIXSELL

Prema podacima BIHAMK-a, u FBiH se godišnje registrira oko 700.000 vozila, u RS više od 400.000, a u Brčko distriktu gotovo 40.000.

Nakon što je vlada Federacije BiH odlučila da više neće priznavati tehničke preglede vozila obavljene u Republici Srpskoj, iz osiguravajućih društva u RS ističu da je to udar na njihovo poslovanje jer će im se smanjiti prihodi.

Bojan Popović, predsjednik Skupštine Udruženja društava za osiguranje RS, koji je i direktor banjalučkog Dunav osiguranja, rekao je za Nezavisne novine da je Grupacija tehničkih pregleda iz FBiH uspjela ishoditi da vlada FBiH donese takvu odluku zbog gubitka prihoda koji su se prelili na tehničke preglede u RS.

“To se događalo zbog cijene pregleda koji u RS iznosi 55 KM (oko 28 eura) a u koji nije uključena eko-pristojba, dok je u FBiH pregled skuplji upravo za iznos te pristojbe koja stoji 36 KM (oko 18,4 eura)”, rekao je Popović.

Prema njegovim riječima, ta odluka će dovesti do smanjenja prihoda tehničkih pregleda u RS. Iz bijeljinskog Nešković osiguranja ističu da odluka FBiH ne ide u koristi osiguravatelja u RS.

Prema podacima BIHAMK-a, u FBiH se godišnje registrira oko 700.000 vozila, u RS više od 400.000, a u Brčko distriktu gotovo 40.000.

Odlukom vlade FBiH od 3. ožujka više se ne priznaju tehnički pregledi vozila obavljeni izvan FBiH, a stanovnici Federacije ne mogu obavljati tehnički pregled u RS i na taj način zaobilaziti ekotest. Usvojena je odluka o neprihvaćanju dokaza o obavljenom tehničkom pregledu vozila sa stanica za tehnički pregled vozila izvan FBiH.

Ranije su iz Udruženja stanica tehničkog pregleda pri Privrednoj komori FBiH rekli da kada vlasnik automobila iz FBiH zbog jeftinijeg tehničkog pregleda vozilo odluči registrirati u RS, nisu na gubitku samo stanice tehničkog pregleda, već i osiguravajuće kuće jer se mnogi odlučuju i za drugo osiguravajuće društvo u RS.

Komentirajte prvi

New Report

Close