Farmeri najavili nestašica mlijeka

Autor: Poslovni dnevnik , 12. kolovoz 2022. u 11:00
Uništene su velike površine pod kukuruzom, hrane za stoku neće biti dovoljno/M. Sušenj/PIXSELL

U Tuzlanskom kantonu registrirano je 1350 proizvođača mlijeka koji trenutačno imaju probleme s proizvodnjom stočne hrane te prehranom 8500 muznih grla.

Tuzlanski kanton (TK) vrlo je značajan za proizvodnju hrane, posebno mlijeka, a ovogodišnja suša i divlje svinje nanijele su veliku štetu. Hrane za stoku neće biti dovoljno, a sve to će utjecati na smanjenje broja grla, ali i pad u proizvodnji mlijeka, piše Klix.ba.

U Tuzlanskom kantonu registrirano je 1350 proizvođača mlijeka koji trenutačno imaju probleme s proizvodnjom stočne hrane te prehranom 8500 muznih grla. Zbog izuzetno teškog stanja, farmeri upozoravaju da bi se BiH tržište moglo suočiti s nestašicom mlijeka.

“Nakon proljetnog problema s visokim cijenama gnojiva i goriva sada imamo nove probleme. Štetu je nanijela suša i divlje svinje. One su prema prijavama naših članova uništile brojne usjeve”, kaže Suad Selimović, predsjednik Udruženja za poljoprivredu i prehrambenu industriju pri Privrednoj komori TK-a.

U ovom trenutku parcele s nasadima uništene su između 30 i 40 posto. Na nekim područjima, šteta je veća za dodatnih 20 posto.

“Financijski gubici bit će između 30 i 40 posto, a na sve to imat ćemo i veliku štetu sa silažnim kukuruzom, zbog pojave divljih svinja. Vjerojatno ćemo morati smanjiti broj grla jer nemamo dovoljno hrane za stoku. Ova suša utječe i na proizvodnju mlijeka jer krave na visokim temepraturama ne mogu jesti”, ističe Eldin Glibanović, predsjednik Udruženja mljekara TK-a.

Farmer Fedahija Hrnjić iz Sapne posijao je kukuruz te pšenicu i ječam. Ima i 25 grla krupne stoke te 150 komada ovaca, a kako kaže, izostanak kiše poljoprivrednicima ne može donijeti ništa dobro.

“U regiji iz koje dolazim imamo parcele na kojima farmeri sada nemaju što tražiti jer je sve uništeno. U brdskim predjelima štete su veće od 60 posto, a posebno problematična je pojava divljih svinja zbog kojih u kukuruzima moramo držati noćne straže”, kaže Hrnjić.

Komentirajte prvi

New Report

Close