Ex-Yu div pokorio regiju

Autor: Poslovni.hr , 29. veljača 2024. u 11:34
Foto: Pixabay/Ilustracija

Ova kompanija kroz svoje akvizicije i investicije oživljava duh bivše Jugoslavije.

Slovenska tvrtka Iskra potpisala je ugovor o kupovini većinskog udjela tvrtke Elmap iz Splita. Ovo je treća akvizicija Iskre u posljednjih nekoliko godina u Hrvatskoj, dok je u BiH izgradila veliku tvornicu koja je završena početkom ove godine i uskoro počinje s proizvodnjom, piše BiznisInfo.ba.

Elmap je jedna od vodećih tvrtki u regiji na području automatizacije uređaja za pročišćavanje otpadnih i pitkih voda, vodoopskrbnih sustava, elektroenergetike i infrastrukturnih sistema. Ugovor su u Splitu potpisali glavni direktor i većinski vlasnik Iskre Dušan Šešok i vlasnici splitskog Elmapa Ljubomir i Jasminka Božiković.

Šešok je istaknuo kako usprkos poteškoćama na globalnom tržištu te naznakama recesije u Europi, Grupa Iskra i dalje posluje izuzetno uspješno te je 2023. završila s gotovo 300 milijuna eura konsolidiranih prihoda.

Rezultat je to, kako je rekao, između ostaloga i okretanja europskih kupaca prema europskim proizvođačima kad je riječ o komponentama, kao i o sistemskim rješenjima za energetiku, ekologiju, telekomunikacije, željeznicu i automatizaciju u industriji.

“Preuzimanje Elmapa dio je naše strategije širenja akvizicijama tvrtki s tržišnim potencijalom, koje u sinergiji s Iskrom mogu multiplicirati dodanu vrijednost. U tom smislu nam je Hrvatska jako zanimljiva, kako zbog blizine, poznavanja tržišta tako i zbog dobrih iskustava s brodogradilištem u Šibeniku i poduzećem Elka u Zagrebu “, istaknuo je Šešok.

Naveo je i kako Iskra kontinuirano ulaže u istraživanje i razvoj novih proizvoda radi implementacije novih tehnologija i inovativnih rješenja. Preuzimanje Elmapa treća je transakcija Grupe Iskra u Hrvatskoj – nakon kupovine šibenskog Remontnog brodogradilišta 2019. i zagrebačkog poduzeća Elka 2021. godine.

Tvornica u BiH za 500 ljudi

Osim agresivnog širenja po Hrvatskoj, Iskra je u svoju ekspanziju ozbiljno uključila i Bosnu i Hercegovinu.

Kako smo rekli, početkom ove godine završena je izgradnja novog proizvodnog objekta kompanije “Iskra Tela L” u Laktašima kod Banjaluke, Iskrine sestrinske tvrtke sestrinske tvrtke u BiH. Novi poslovni objekt “Iskra Tela L” predstavlja vrhunac moderne arhitekture, prostirući se na 12.420 kvadratnih metara.

“Iskra” d.o.o. Slovenija je kompanija koja je osnovana 1946. godine s tradicijom dugom 78 godina u proizvodnji industrijske elektronike, energetike i telekomunikacijske opreme.

“Iskra Tela L” d.o.o u Laktašima osnovana je 2007. godine kao sestrinska tvrtka i trenutno se bavi proizvodnjom industrijske elektronike, TV antena, kondenzatora i brizganjem termoplasta i duroplasta.

Iskra u BIH već odranije ima proizvodnju i oko 100 zaposlenih, a plan je da zaposle 500 radnika.

Ovom investicijom u BiH “Iskra” jača vlastiti položaj u regiji i u svjetlu očekivane integracije BiH u Europsku uniju. Investicija u Laktašima, prema ranijim procjenama, vrijedna je 15 milijuna eura, a slovenačka grupacija će proširiti proizvodne aktivnosti u svom elektro biznisu, s ciljem optimizacije troškova poslovanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close