Europska unija pokušava zaustaviti gradnju TE Kolubara B

Autor: Poslovni dnevnik , 02. studeni 2020. u 14:00
U Srbiji se obnavljaju neke termoelektrane na ugljen/Shutterstock

Antoine Avignon, programski menadžer u Izaslanstvu EU u Srbiji za okoliš i borbu protiv klimatskih promjena, rekao je kako će Unija tražiti da se Srbija udalji od ugljena.

Najavljena izgradnja termoelektrane Kolubara B i ulaganje novca u produžetak životnog ciklusa TE Kolubara A nisu dobar put za Srbiju jer Europska unija pokušava ne koristiti ugljen i fosilna goriva, izjavio je Antoine Avignon, programski menadžer u Izaslanstvu EU u Srbiji za okoliš i borbu protiv klimatskih promjena.

On je na online panelu “Kvaliteta zraka – od europske do lokalne razine” rekao da je energetski miks u Srbiji takav da nema dovoljno alternativa i zelenih mogućnosti, i dodao kako misli da će EU “pogurati” Srbiju da se udalji od ugljena i dekarbonizira svoju ekonomiju.

Za taj proces, prema njegovim riječima, bit će potrebne godine. Kako je dodao, EU je zbog toga uvela pravedni mehanizam koji će vrijediti za cijeli Balkan, te posebna pravila za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu.

Avignon je istaknuo da se onečišćenje zraka u Srbiji nije smanjilo, te da je njegova kvaliteta u Smederevu i Boru još gora, i naveo da će možda Zeleni plan kojeg provodi EU biti dobra prilika da se nešto uradi na smanjenju koncentracije ugljikovog dioksida u Srbiji.

Na online panelu Mirjana Jovanović, predstavnica Koalicije 27, rekla je da je Nacionalni plan za smanjenje emisija iz termoelektrana (NERP) kasnio dvije godine i da je pokrenut tek kada je Tajništvo Energetske zajednice u siječnju pokrenulo potupak protiv Srbije.

Od ugljena odustao i EBRD

Naime, Elektroprivreda Srbije (EPS) potpisala je početkom godine ugovor s kineskom kompanijom Power Construction Corp. of China (PowerChina) za izgradnju termoelektrane Kolubara B. Plan je da izgradnja energetskog objekta snage 350 megavata počne 2021., a da se novi blok priključi na mrežu tri godine kasnije.

385

milijuna eura vrijedna je izgradnja nove termoelektrane

Investicija u novi energetski objekt vrijedna je 385 milijuna eura, a kineska kompanija se obvezala da će do kraja ove godine dati sveobuhvatan prijedlog za gradnju prvog postrojenja za proizvodnju električne energije iz ugljena u Srbiji nakon tri desetljeća. EPS, srpska državna kompanija koja proizvodi lignit i distribuira električnu energiju, navela je da će prije kraja 2024. priključiti novi blok na mrežu.

Termoelektrana Kolubara B trebala je biti izgrađena na lokaciji samo četrdesetak kilometara udaljenoj od središta Beograda još prije gotovo 30 godina. Projekt je napušten u ranoj fazi, za vrijeme raspada bivše Jugoslavije.

Taj projekt je obustavljeni i 2014. godine, nakon što ga je napustila Europska banka za obnovu i razvoj uz objašnjenje da će se orijentirati na energetske objekte bez ugljena. Taj blok, koji koristi lignit, Srbija je trebala izgraditi s Edisonom iz Italije.

Pokreću i novi rudnik

Partneri u izgradnji nove termoelektrane složili su se da će spriječiti ispuštanje dušikovih oksida na primarnoj i sekundarnoj razini. U ugovor moraju ući desumporizacija, filteri za prašinu i zaštita od onečišćenja živom i halogenim elementima. Navedeno je i da će izgraditi i pogon za pročišćavanje otpadnih voda.

U Srbiji se neke termoelektrane na ugljen obnavljaju dok vlada tvrdi kako ne može brzo izbaciti to gorivo iz upotrebe, ali ističe da ulaže velike svote novca u kontrolu onečišćenja, te da podržava izgradnju kapaciteta za korištenje obnovljivih izvora energije.

220

osoba trebala bi zaposliti TE Kolubara B, a u izgradnji će sudjelovati tisuću radnika

Elektroprivreda Srbije nedavno je nastavila sa zanemarenim projektima proizvodnje struje iz obnovljivih izvora u rudnicima i na deponiju pepela i šljake u Kostolcu. Yang Bo, predstavnik kompanije PowerChina u Srbiji, izjavio je da će termoelektrana Kolubara B ispuniti standarde Europske unije, dok je EPS naveo da je taj pogon nužan za održivi industrijski razvoj Srbije.

EPS računa na to da će Kolubara B zamijeniti zastarjele termoelektrane Morava i Kolubara A i da će raditi do sredine 21. stoljeća. TE Kolubara B opskrbljivat će se ugljenom iz novog rudnika, pokraj Uba i postojećih kopova, a kompanija radi na pokretanju eksploatacije u Radljevu, koje se također nalazi u kolubarskom kompleksu.

Rudnik s procijenjenim rezervama od 395 milijuna tona lignita, koji se nalazi pokraj lokacije za elektranu, treba se otvoriti 2023. godine.

Prema studiji, termoelektrana Kolubara B trebala bi zaposliti 220 osoba, a u izgradnji će sudjelovati tisuću radnika.

Prekinuta rasprava o spornoj elektrani

U Lazarevcu je sredinom rujna prekinuta javna rasprava o Nacrtu prostornog plana i strateškoj procjeni utjecaja na okoliš gradnje TE Kolubara B. Nevladina udruga Institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu, priopćila je da su predstavnici Ministarstva građevinarstva, prometa i infrastrukture napustili dvoranu Skupštine općine Lazarevac bez objašnjenja, dok je ministarstvo navelo da je rasprava prekinuta zbog opstrukcije nevladine udruge. Rasprava je ranije već jednom bila prekinuta.

Komentirajte prvi

New Report

Close