EU i EIB Global financiraju izgradnju vjetroelektrane Vlašić

Autor: Poslovni dnevnik , 21. veljača 2024. u 18:00
Foto: Shutterstock

Kredit dolazi kao dodatak bespovratnoj pomoći od 21 milijun eura koju je Europska unija dodijelila u prosincu 2023. putem Investicijskog fonda za zapadni Balkan (WBIF).

EIB Global, financijski ogranak Europske investicijske banke (EIB) za aktivnosti izvan Europske unije, potpisao je kredit od 36 milijuna eura za izgradnju vjetroelektrane snage 50 MW na visokom platou planine Vlašić, koja se nalazi oko 15 km sjeverozapadno od grada Travnika.

Kredit dolazi kao dodatak bespovratnoj pomoći od 21 milijun eura koju je Europska unija dodijelila u prosincu 2023. putem Investicijskog fonda za zapadni Balkan (WBIF).

Usklađeno s nacionalnim strategijama za obnovljive izvore energije, postrojenje uključuje do 18 vjetroagregata i njihovo spajanje na nacionalnu energetsku mrežu, a očekuje se proizvodnja 115 GWh/godišnje električne energije.

Ova proizvodnja je ekvivalentna energetskoj potražnji 20.000 kućanstava i istisnut će 140.000 tona CO2 godišnje. Osim doprinosa ciljevima zemlje u pogledu obnovljivih izvora energije i smanjenju ovisnosti o ugljenu, ovaj će projekt podržati prijelaz na gospodarstvo s niskom razinom ugljika i promicati održivi razvoj.

“Podržavamo energetske i klimatske ciljeve zemlje, istovremeno potičući otporan gospodarski razvoj koji osigurava stabilnu opskrbu energijom i otvara nova radna mjesta. Za EIB Global, vodećeg financijera energetske tranzicije i klimatskih mjera, važno je podržati sve zemlje i regije i osigurati da ova tranzicija bude pravedna i održiva”, rekao je potpredsjednik EIB-a Kyriacos Kakouris.

S obzirom na predanost BiH provedbi Zelene agende, zemlja je već počela ulagati u proizvodnju obnovljive energije, što će pomoći u borbi protiv klimatskih promjena, osigurati čist zrak i potaknuti nacionalno gospodarstvo.

Projekt vjetroelektrane Vlašić — procijenjen na preko 91 milijun eura — prepoznat je kao jedan od vodećih projekata 4 — Obnovljivi izvori energije u Ekonomskom i investicijskom planu EU. Osim sredstava Europske unije, BiH daje doprinos od 16,7 milijuna eura, dok KfW Razvojna banka nudi kredit od 16,5 milijuna eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close