EU bi mogla financirati Južnu interkonekciju

Autor: Poslovni.hr , 12. veljača 2024. u 05:10
Foto: Shutterstock

Stigao poziv na hitnu realizaciju ovog projekta.

Bude li kandidiran ozbiljan projektni prijedlog za Južnu interkonekciju, za taj projekt mogu biti odobrena bespovratna sredstva iz Investicijskog fonda za zapadni Balkan, priopćila je Europska komisija.

Također su kazali da Komisija pruža aktivnu potporu BiH nadležnima u potrazi za sufinanciranjem projekta od međunarodnih financijskih institucija, pišu Nezavisne novine. James O’Brien, pomoćnik državnog tajnika Sjedinjenih Američkih Država, prije nekoliko dana u Sarajevu je pozvao na hitnu realizaciju ovog projekta, kojim bi se osigurao još jedan izvor opskrbe plinom iz Hrvatske, te neuobičajeno izravno optužio Dragana Čovića, predsjednik HDZ-a BiH, blokade.

– Vdimo da lider HDZ-a BiH Dragan Čović blokira Južnu interkonekciju, plinovod prema Hrvatskoj. On bi zamijenio operatora prijenosnog sustava – etabliranu tvrtku u vlasništvu FBiH koja ima tehničku ekspertizu, resurse i projektnu dokumentaciju za realizaciju projekta – s trenutno nepostojećom tvrtkom koja bi bila pod njegovom kontrolom i za njegovu političku i financijsku korist. To je cinizam i protivno je javnom interesu, rekao je.

Na prozivke O’Briena jučer je odgovorio i Čović, koji ne odustaje od prijedloga da sjedište kompanije bude u Mostaru, a ne da to bude BH-Gas, kako to želi SAD. Prema podacima Investicijskog fonda za zapadni Balkan, projekt bi koštao 99,9 milijuna eura, od čega bi EU dala bespovratna sredstva od 1,6 milijuna eura, Američka razvojna agencija USAID dala bi bespovratna sredstva od 420 tisuća eura, a bespovratna sredstva od 400.000 osigurao bi sam Fond. Izgradnjom ovog plinovoda spojena je Hrvatska s BiH u južnom dijelu zemlje preko račvanja od Novog Travnika do Mostara.

Komentirajte prvi

New Report

Close