Erozija uništava poznatu plažu, ugrožen turistički kompleks

Autor: Poslovni dnevnik , 14. siječanj 2021. u 14:02
Foto: Shutterstock

JP Morsko dobro dalo je 50.000 eura za sanaciju stanja na riječnom otoku Bojane, kojeg su krajem 2020. pogoršale oborine i jako jugo.

Studija očuvanja i revitalizacije plaže na Adi Bojani trebala bi biti završena ovih dana i predstavljena javnosti.

Crnogorsko javno poduzeće Morsko dobro nedavno je dalo 50.000 eura za sanaciju stanja na riječnom otoku Bojane, koje je krajem prošle godine znatno pogoršano pod utjecajem obilnih oborina i orkanskog juga.

Traže međunarodne stručnjake

Intenzitet erozije plaže na Adi Bojani dosegnuo je toliku razinu da je jasno kako se moralo ranije početi s mjerama koje bi usporile taj proces. Ne samo da su jaki valovi spriječili pokušaje da se kamenim nasipima spase ugroženi objekti na obali, već je more ušlo i u nudističko naselje, piše Portal Analitika.

Ada Bojana riječni je otok na ušću rijeke Bojane u Jadransko more. Do 70-ih godina prošlog stoljeća bila je potpuno pusta, a onda je podignut nudistički kompleks koji je učinio poznatom destinacijom. Smještaj je moguć u apartmanima, bungalovima i kampu, kojim upravlja Ulcinjska rivijera.

Aleksandar Perović, direktor Ekološkog pokreta Ozon, ističe da za se područje Ade Bojane mora izraditi sanacijski plan, s mjerama zaštite.

60

prosječnih nogometnih stadiona stalo bi u prostor na plaži koji je nestao od 1972. godine

“To je dugotrajan proces. Godinama se to olako shvaćalo, mislilo se da do ovog nikad neće doći. Nadležne institucije još lani, kada je također bilo loše, trebale su se pozabaviti rješavanjem problema“, rekao je Perović.

Prema njegovim riječima, za sanacijski plan treba dovesti međunarodne stručnjake koji imaju iskustva sa sličnim problemima. Za potpunu sanaciju potrebno je uložiti mnogo više novca od 50.000 eura, jer studija zaštite prostora stoji između 200.000 i milijun eura. Ivana Stojanović iz Direktorata za klimatske promjene, rekla je kako su svi suglasni da plaža nestaje i da su objekti ugroženi.

“Zato je nužno provesti mjere koje će dugoročno riješiti problem na Adi Bojani”, izjavila je Stojanović, dodajući da je riječ o dugogodišnjem problemu.

Trajno rješenje trebalo bi biti utvrđeno u Studiji očuvanja i revitalizacije plaže na Adi Bojani koja je napravljena za bivše Ministarstva turizma i održivog razvoja i trebala je biti gotova do početka prosinca te usvojena sredinom tog mjeseca, međutim do toga nije došlo.

Sektor za hidrografiju, oceanografiju i seizmologiju sudjelovao je u izradi te studije. Radovan Kandić, voditelj tog sektora, rekao je Pobjedi da proces nestajanja plaže na Adi Bojani nije novijeg datuma.

Nestaje nudističko kupalište

“Nastanak Ade Bojane i intenzivno hranjenje pijeskom ulcinjske Velike plaže vezuje se za razdoblje od prije 170 godina. Prodorom Drima u korito Bojane, u nju je stigla velika količina nanosa. Djelovanjem morskih struja pijesak se proširio na Velikoj plaži i dodatno je proširena plaža na Adi”, objasnio je Kandić.

U posljednjih nekoliko godina došlo je do dramatičnog povećanja intenziteta erozije plaže na Adi Bojani, posebno na zapadnom dijelu.

S pojasa između lijevog i desnog rukavca rijeke Bojane od 1972. godine do danas nestala je površina pjeskovite plaže koja bi mogla zauzeti 60 prosječnih nogometnih stadiona, pokazuju istraživanja Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore.

Intenzivni erozivni procesi između lijevog i desnog rukavca Bojane, gde se nalazi i nudističko kupalište, za proteklih 50 godina doveli su do smanjenja plaže za 420.000 četvornih metara.

Dosadašnji pokušaji revitalizacije plaža na Adi Bojani nisu dali zadovoljavajuće rezultate. Tim pokušajima nisu prethodili terensko-istražni i studijski radovi, niti je napravljena odgovarajuća projektna dokumentacija. Studija i nove mjere to bi trebali riješiti.

Komentirajte prvi

New Report

Close