Epidemija koronavirusa usporila je projekt crnogorskog ekonomskog državljanstva

Autor: Poslovni dnevnik , 25. svibanj 2020. u 22:00
Dio procedure obrade zahtjeva je ocjena međunarodne podobnosti od strane licenciranih agenta/SHUTTERSTOCK

Od 28 pristiglih prijava zasad je prihvaćeno njih šest, dok ih je šest odbijeno i to zbog negativnog mišljenja angažiranih agenta za ocjenu međunarodne podobnosti.

Pandemija koronavirusa usporila je realizaciju projekta ekonomskog državljanstva, ali on nije prekinut, priopćio je direktor crnogorske Agencije za investicije (MIA), Dejan Medojević, dodavši da je od 28 aplikacija za šest donijeto rješenje o ispunjenosti uvjeta za stjecanje crnogorske putovnice.

Medojević je mediijima rekao da je epidemija izazvana koronavirusom, kao i na sve ostale segmente ekonomije, utjecala dijelom i na taj program, koji je usporen, ali nije prekinut.

“Agenciju su informirali licencirani agenti za posredovanje, koji predstavljaju renomirane međunarodne kompanije s razvijenim kontaktima na globalnom tržištu, da je interes za program i dalje velik”, naveo je Medojević. Priprema aplikacija se, kako je kazao, obavlja planiranom dinamikom iako glavno ograničenje predstavljaju zatvorene granice.

Medojević je naveo da je MIA, u svojstvu nadležnog organa u prethodnoj godini, osigurala sve administrativne uvjete za nesmetan prijem i obradu aplikacija, a licencirani agenti za posredovanje rade na promociji programa, pripremi i podnošenju zahtjeva za stjecanje državljanstva.

Ograničenje na 2000 zahtjeva

Na pitanje hoće li se planirana projekcija od 15 milijuna eura u ovogodišnjem proračunu revidirati i koliko se može novca od ovog projekta uprihoditi u 2020., Medojević je rekao da je nezahvalno zbog aktualne epidemiološke situacije davati prognoze.

Programom je definirano da po jednom zahtjevu minimalna obveza ulaganja bude 100.000 eura za razvoj manje razvijenih općina i minimum 250.000, odnosno 450.000 za ulaganje u jedan od projekata s Liste razvojnih projekata, u zavisnosti od regije u koji se ulaže.

Program je ograničen na broj od 2000 zahtjeva. Medojević je rekao da je od stupanja na snagu odluke o načinu i postupku izbora osoba koje može steći crnogorsko državljanstvo prijemom, odnosno od 1. siječnja 2019., MIA primila ukupno 28 zahtjeva za stjecanje crnogorskog državljanstva.

“Trenutno je za šest zahtjeva donijeto rješenje o ispunjenosti uvjeta za stjecanje crnogorskog državljanstva, dok drugih šest zahtjeva nije ušlo u postupak i to zbog negativnog mišljenja agenta za ocjenu međunarodne podobnosti. Svi ostali zahtjevi su u fazi obrade, a jedan od koraka u proceduri obrade je ocjena međunarodne podobnosti od strane licenciranih agenta angažiranih za tu svrhu, koja uključuje i provjeru porijekla novca namijenjenog za ulaganje“, precizirao je Medojević.

Ulaganja u turizam

Do sada, kako je dodao, ni za jedan od navedenih zahtjeva nije dodijeljena crnogorska puitovnica, uzimajući u obzir epidemiološku situaciju, koja je za posljedicu imala zatvaranje granica.

Medojević je podsjetio da procedura obrade predviđa provjeru ispunjenosti uvjeta datih odlukom, zatim provjeru međunarodne podobnosti, nakon čega, u slučaju dobivanja pozitivnog mišljenja o međunarodnoj podobnosti slijedi provjera od nacionalnih institucija, odnosno crnogorskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

“Pristigli zahtjevi se odnose na šest projekata koji se nalaze na Listi razvojnih projekata za oblast turizma, koja je u nadležnosti Ministarstva održivog razvoja i turizma. Ovo ministarstvo objavilo je javni poziv za iskazivanje interesa za kvalificiranje projekata na Listu razvojnih projekata u oblasti turizma, koji je i dalje otvoren”, zaključio je Medojević.

Komentirajte prvi

New Report

Close