EPCG ne razmišlja o povećanju cijene električne energije

Autor: Poslovni dnevnik , 12. listopad 2021. u 22:00
Foto: Pixabay

Proizvodnja EPCG-a je diverzificirana tako da se na godišnjoj razini iz hidroelektrana dobiva 53%, iz termoelektrane 38% te iz vjetroelektrana 9% električne energije.

Trenutačna elektroenergetska situacija u Crnoj Gori je stabilna i svi potrošači su redovno opskrbljeni električnom energijom unatoč tome što se zemlje diljem svijeta, pa i u Europi i regiji, sučeljavaju s energetskom krizom zbog rasta cijena energenata, priopćeno je iz Elektroprivrede Crne Gore (EPCG).

“Elektroprivreda Crne Gore zasad posluje optimalno, s ciljem održavanja stabilne opskrbe kućanstava i gospodarstva”, navodi se u priopćenju.

U povodu medijskih napisa o mogućim restrikcijama i poskupljenju električne energije, Nikola Rovčanin, izvršni direktor EPCG-a, kaže da kompanija o tome ne razmišlja, unatoč tome što je cijena na burzi dosegnula 200 eura za megavatsat, a EPCG struju kućanstvima i malim tvrtkama isporučuje za 43 eura po megavatsatu.

“Rad TE Pljevlja, našeg ključnog postrojenja, stabilan je, a potrošnja je usklađena s planovima. To postrojenje trenutačno pokriva 60% potrošnje Crne Gore. U slučaju da dođe do ispadanja TE Pljevlja s mreže morali bi uvoziti pet gigavatsati dnevno, što vrijedi milijun eura.

S druge strane, budući da ulazimo u kišno razdoblje, i svi pokazatelji govore da će se razine u našim akumulacijama popraviti, procjenjujemo da nećemo morati uvoditi restrikcije”, objašnjava Rovčanin.

Prema njegovim riječima, proizvodnja EPCG-a je diverzificirana tako da se na godišnjoj razini iz hidroelektrana dobiva 53%, iz termoelektrane 38% te iz vjetroelektrana 9% električne energije.

“Do restrikcije može doći jedino uslijed više sile, havarije u prijenosnoj i distribucijskoj mreži. Također, moramo voditi računa i o likvidnosti kompanije, kako bi mogli servisirati obveze iz ugovora o uvozu električne energije.

Pogonska spremnost naših postrojenja je na visokoj razini i dok rade TE Pljevlja i hidroenergetski objekti moći ćemo održavati energetsku i ekonomsku stabilnost Crne Gore, te djelovati u pravcu izgradnje novih postrojenja”, rekao je Rovčanin.

Komentirajte prvi

New Report

Close