Entiteti uvode vaučere za ljetovanje u BiH

Autor: Poslovni dnevnik , 28. svibanj 2020. u 22:00
Kod dodjele vaučera vodit će se računa i o socijalnom statusu građana/GRGO JELAVIĆ/PIXSELL

Nakon završetka obveza iz tzv. korona-zakona, razmotrit će se zahtjevi turističkih radnika iz BiH koji žele da im vlasti pomognu u privlačenju domaćih gostiju.

Vlada Republike Srpske već neko vrijeme radi na programu pomoći domaćem turizmu koji predviđa podjelu vaučera građanima ovog entiteta BiH, a koje će moći iskoristiti na domaćim turističkim destinacijama. Sličnu mjeru planira i Vlada Federacije BiH, što je medijima potvrdila resorna ministrica Edita Đapo.

Ministrica okoliša i turizma FBiH za portal Kllix.ba izjavila je kako su nadležni upoznati s činjenicom da je Vlada Slovenije osnovala jedan veliki fond od 350 milijuna eura. Iz tog fonda svakom punoljetnom građaninu Republike Slovenije daju 200 eura, a djeci 50 eura, koje mogu potrošiti na odmor u svojoj zemlji.

“Mislim da je to veoma dobra mjera koju bi trebalo prenijeti i u cijelu BiH.

Vlada RS-a je isto tako krenula, samo u dosta manjem omjeru. Oni će dati novac za neke destinacije. I Vlada Federacije BiH razmatra tu mogućnost.

Kao što znate, naš Stabilizacijski fond je 500 milijuna KM, uključujući i novac od MMF-a.

Naravno, prvo moramo završiti sve one obaveze na koje smo se obvezali Zakonom o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih koronavirusom”, kazala je ministrica Edita Đapo.

Nakon završetka obaveza iz tzv. korona-zakona, nastavila je ministrica okoliša i turizma, razmotrit će se i vidjeti da li je moguće te na koji način odgovoriti zahtjevima i domaćih turističkih radnika koji bi željeli da se u BiH također implementira jedna ovakva mjera.

Redoslijed poteza kod turističkih vaučera u FBiH ide od premijera Fadila Novalića i ministrice financija Jelke Milićević, koji bi trebali odrediti koliki je raspoloživi fond.

Nakon toga bi resorno ministarstvo zajedno s predstavnicima turističkog sektora našlo pravi model kako da se uložena sredstva najbolje isplate.

“Odredilo bi se koje kategorije stanovništva trebaju dobiti vaučer, da li treba ići kao u RS-u koji će ih namijeniti određenim agencijama i mjestima ili ići šire.

To su različiti modeli i treba ih sve razmotriti”, pojasnila je za ministrica Đapo.

Vlada RS trebala bi izdvojiti pet milijuna maraka za subvencioniranje putovanja po ovom entitetu, a predviđena je da ta sredstva dobiju svi oni građani koji se nalaze ispod određene prihodovne granice.

Komentirajte prvi

New Report

Close