Eniju i Novateku još šest mjeseci za istraživanje nafte i plina u CG

Autor: Poslovni dnevnik , 30. prosinac 2020. u 22:00
Pandemija Covida-19 poremetila je pripreme za bušenje podmorja što je prouzročilo kašnjenje/SHUTTERSTOCK

U zahtjevu za produženje razdoblja istraživanje, koncesionari su naveli probleme nastale za vrijeme prvog razdoblja istraživanja, koji se nisu mogli predvidjeti ili izbjeći.

Kompanijama Eni i Novatek vlada Crne Gore produžila je razdoblje istraživanja nafte i plina u crnogorskom podmorju za šest mjeseci.

Koncesionari su za vrijeme prvog razdoblja istraživanja od četiri godine, koje je trajalo do 14. rujna 2020. godine, bili dužni prikupiti 3D seizmičke podatke za najmanje 1228 četvornih kilometara podmorja, na površini koja je utvrđena Ugovorom o koncesiji, te izraditi geofizičke i geološke studije.

Talijanska i ruska kompanija također su trebale izbušiti dvije istražne bušotine. U zahtjevu za produženje razdoblja istraživanje, koncesionari su naveli probleme nastale za vrijeme prvog razdoblja istraživanja, koji se nisu mogli predvidjeti ili izbjeći.

Naime, pandemija Covida-19 u značajnoj je mjeri poremetila pripreme za bušenje što je prouzročilo neizbježna kašnjenja.

“Produženjem u trajanju od šest mjeseci omogućio bi se završetak procesa pribavljanja svih odobrenje prije početka operacija bušenja, kao i završetak angažiranja i svih pripremnih radova od strane svih uključenih međunarodnih izvođača radova te bušenje dvije bušotine u vrijeme kada to dopuste posljedice pandemije Covida-19”, navodi se u zahtjevu koncesionara.

U trenutačnim okolnostima, a pod pretpostavkom da će koncesionari i njihovi podizvođači pribaviti sve nužne dozvole i da će biti u mogućnosti angažirati svu opremu i radnike na operativnim lokacijama, očekuje se da bušenja konačno početi u prvoj polovici 2021. godine.

Komentirajte prvi

New Report

Close