Energoinvest odbio Bečarevića: Nude plin jeftiniji 12,5 posto

Autor: Poslovni dnevnik , 05. travanj 2023. u 22:00
Energoinvest je već neko vrijeme u sukobu s Bečarevićem koji tvrdi da plin mora biti jeftiniji/SHUTTERSTOCK

Kantonalni ministar tražio je smanjenje cijene plina od 30 posto.

Energoinvest obavještava da je na osnovu novoisporučene cijene prirodnog plina ruskog opskrbljivača Gazprom Export izvršio preračun troškova i cijene prirodnog plina za tarifne kupce koje je odobrila Vlada FBiH.

Zahtjev za korekciju cijene prirodnog plina podnosi se Vladi 5. travnja 2023. godine, a isti zbirno rezultira ukupnim smanjenjem cijene prirodnog plina u postotnom iznosu od 12,53% u odnosu na cijenu iz prethodnog kvartala.

Nova cijena
Ukoliko Vlada FBiH odobri navedeni zahtjev, nova prodajna cijena prirodnog plina prema distributeru Sarajevogas iznosit će 0,866 KM/m3 u odnosu na cijenu iz prethodnog kvartala koja je iznosila 0,990 KM/m3, a primjenjivat će se od 04. 01/2023. godine. Na pojeftinjenje prirodnog plina utjecao je kvartalni pad cijena naftnih derivata koji utječu na formiranje proizvođačkih cijena prirodnog plina.

Zabilježen je i blagi trend pada vrijednosti USD u odnosu na EUR i KM, što je sumarno rezultiralo navedenim smanjenjem.

“Očekujemo da će distributer Sarajevogas kao i Toplane sniziti cijene za građane u navedenom iznosu”, priopćeno je iz Energoinvesta. Prethodno, tvrtka Energoinvest oglasila se sa zahtjevom za smanjenje cijene prirodnog plina koji je uputio kantonalni ministar komunalnog gospodarstva, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Almir Bečarević.

S obzirom da se u ovom slučaju Almir Bećarević obraća medijima u svojstvu kantonalnog ministra, a suština njegovog obraćanja je vezana uz poslovanje Energoinvesta i, nažalost, iznošenje proizvoljnih zaključaka i nerealnih prijedloga, Energoinvest je dužan reagirati sa ovu objavu – navode iz tvrtke.

0,866

KM/m3 trebala bi iznositi nova cijena plina prema distributeru Sarajevogas

Zahtjev Bečarevića
Bečarević kaže da je Odbor za energetiku PD Parlamenta FBiH u 2021. godini zatražio od Energoinvesta dostavu fakture, a nakon prelaska na Turski tok. “Koliko mi je poznato, faktura nikada nije dostavljena. Zašto?

Ured za reviziju u FBiH je sačinio izvještaj o finansijskoj reviziji Energoinvesta u 2021. godini, u kojem vrijednost gasa koji je Energoinvest isporučio svojim kupcima iznosi cca 108 milijuna KM, a u isto vrijeme nabavna vrijednost tog plina iznosi 102 milijuna KM”, kaže sarajevski ministar.

Nastavlja da je Energoinvest te 2021. godine zadužen da samostalno snabdijeva potrošače plina u FBiH i samo za pola godine razlika u cijeni Energoinvesta iznosila je cca 6 miliona KM.

“Energoinvest je kroz godine, odnosno decenije, imao uvozničku proviziju od 1%, a na ovoj razlici u cijeni vidimo da je taj procenat povećan, a da odluka Vlade FBiH o promjeni uvozničke provizije nije promijenjena.

Na sve ono što je Energoinvest prokomentarisao u svom odgovoru, mogu reći samo jedno: objavite rusku faktuiru za veljaču ili ožujak i obavijest o promjeni ruske cijene za II kvartal 2023.godinu. Nakon toga ćemo zajedno pred kamerama računati razliku u cijeni”, naglašava Bečarević.

Komentirajte prvi

New Report

Close