Energetska zajednica uvodi sankcije Sarajevu

Autor: Poslovni dnevnik , 27. listopad 2020. u 21:59
Energetska zajednica pokrenula je postupak protiv BiH/Pixabay

Energetska zajednica sa sjedištem u Beču pokrenula je postupak protiv BiH zbog izdavanja državnog jamstva u korist Kineske izvozno-uvozne banke za kredit Elektroprivredi BiH.

Bosni i Hercegovini prijete nove sankcije Energetske zajednice Europske unije, potvrdila je Barbora Poyner, glasnogovornica te organizacije.

Prema njenim riječima, 6. studenoga održat će se saslušanje pred Savjetodavnim odborom Energetske zajednice na koje su pozvani predstavnici BiH, prenosi Dnevni avaz. Naime, Energetska zajednica sa sjedištem u Beču pokrenula je postupak protiv BiH zbog izdavanja državnog jamstva u korist Kineske izvozno-uvozne banke za kredit Elektroprivredi BiH, za projekt izgradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla.

Kako je objasnila Barbara Poyner, prema pravilima Energetske zajednice ovaj spor može rezultirati suspenzijom određenih prava BiH koja proizlaze iz primjene Ugovora o osnivanju Energetske zajednice. “Odlukom se može ograničiti pravo glasa koje ima BiH, pa sve do isključenje sa sastanaka ili mehanizama predviđenih Ugovorom”, rekla je Poyner.

Državna Elektroprivreda BiH raspisala je natječaj za nabavku usluga pravnog zastupanja pred Energetskom zajednicom. Procijenjena vrijednost naknade odvjetniku je 400.000 KM (oko 200.000 eura) bez PDV-a.

Vijeće za državnu pomoć BiH odobrilo je državnu pomoć Elektroprivreda BiH u vidu jamstva za kreditno zaduženje u iznosu od 614 milijuna eura za izgradnje Bloka 7 termoelektrane Tuzla.

Za Energetsku zajednicu to ne predstavlja državnu pomoć i odstupa od pravila Energetske zajednice o konkurentnosti te se smatra kršenjem Ugovora o uspostavi Energetske zajednice.

Komentirajte prvi

New Report

Close