ElevenEs uskoro počinje gradnju mega tvornice LFP baterija, posao za još 200 ljudi, a u budućnosti i puno više

Autor: Miroslav Kuskunović , 10. srpanj 2024. u 14:06
Foto: SHUTTERSTOCK

ElevenEs koja proizvodi LFP baterije bez nikla i kobalta te predstavljaju budućnost zelene energije.

Kompanija ElevenEs otvorila je prvu tvornicu za proizvodnju LFP baterija ne samo u Srbiji, već i u cijeloj Europi.

Idući korak je mega tvornica koja počinje s gradnjom krajem ove godine. Na prostoru nekadašnjeg giganta mesne industrije 29.novembra nikla je tvornica. ElevenEs koja proizvodi LFP baterije bez nikla i kobalta te predstavljaju budućnost zelene energije. One nude trostruku prednost: veću održivost, povećanu sigurnost i niže troškove.

Nemanja Mikać, vođa projekta i direktor tvrtke ElevenEs kaže za Dnevnik da je to pilot faza proizvodnje gdje šalju uzorke raznim proizvođačima automobila, autobusa i kamiona. “Naše baterije se koriste i za vjetroelektrane i solarne parkove” pojašnjava Mikać.

Trenutno u tvornici radi 110 ljudi iz 21 zemlje, što svjedoči o globalnom karakteru ovog poduhvata. “Ovo znanje ne postoji u Srbiji, ne postoji ni u Europi. Imamo zaposlene iz Indije, Turske, Kine i raznih dijelova Europe”, ističe Mikać. “Sljedeći korak nam je mega tvornica koja kreće s gradnjom krajem ove godine. Ideja je da već iduće godine imamo mega tvornicu, što bi bila prva tog tipa na ovim prostorima”, najavljuje.

“Za kasnije imamo veće planove – tri giga tvornice, u kojima bi ukupna proizvodnja bila vrijedna nekoliko milijardi eura, a ukupno bi bilo zaposleno preko 20.000 ljudi”, dodaje.

“Mi ćemo zaposliti još oko 200 novih ljudi, a investicija je vrijedna 80 milijuna eura”, rekao je Mikać Proizvodnja je u potpunosti orijentirana prema izvozu, prvenstveno za tržišta EU i Amerike. Baterije nalaze primjenu u električnim automobilima, bagerima, autobusima, kamionima i stacionarnim sustsavima za skladištenje energije. 

Komentirajte prvi

New Report

Close