Elektroprivredi BiH prijeti financijski kolaps

Autor: Poslovni.hr , 26. listopad 2023. u 22:00

Proizvodnja električne energije pala za 1.400 GWh u 2022. u odnosu na 2018.

Vršitelj dužnosti generalnog direktora i vršitelji dužnosti članova Uprave JP Elektroprivreda BiH ukazuju da je na dan stupanja na dužnost 24. kolovoza 2023. godine financijsko poslovanje društva bilo u gubitku. u iznosu od 55,11 milijuna KM, a ostvareni prihod u prvih osam mjeseci manji je za 108,96 milijuna KM u odnosu na planirani.

“Preuzimanjem poduzeća sadašnja Uprava se suočila sa značajno smanjenim plasmanom ugljena iz rudnika Koncerna EPBiH u termoelektrane Tuzla i Kakanj, koji je u razdoblju siječanj-kolovoz iznosio svega 57,1% od planiranog. i ugovorenih količina te s padom proizvodnje električne energije. Zbog revitalizacije, koja je počela sa zakašnjenjem od četiri mjeseca, ugašen je Blok 6 TE Tuzla”, ističu u EPBiH.

Kontinuirani pad

Trenutna situacija s isporukama ugljena i ozbiljno dovođenje u pitanje proizvodnje električne energije i stabilnosti elektroenergetskog sustava rezultat je nepostojanja potrebnih mjera i aktivnosti prethodne Vlade FBiH i uprave JP Elektroprivreda BiH na zaustavljanju kontinuiranog pada plasman ugljena iz rudnika Koncerna koji je započeo 2019. godine. Izravna posljedica je smanjenje proizvodnje električne energije za cca 1.400 GWh u 2022. godini u odnosu na 2018. godinu, smanjenje bilančnih viškova i prihoda po osnovi prodaje na tržištu za cca 280 milijuna KM.

Trend značajnog pada plasmana proizvodnje ugljena i električne energije, bilančnih viškova namijenjenih prodaji na tržištu i prihoda po tom osnovu, nastavljen je i u 2023. godini.

U informaciji od 30. siječnja prethodna Vlada FBiH upozorena je na uzroke koji utječu na poslovanje društva i neminovno dovode do negativnog financijskog rezultata, odnosno gubitka u iznosu od 90,8 milijuna KM.

Izostale reakcije

Reakcije i poduzimanje aktivnosti na otklanjanju ili ublažavanju negativnih uzroka su izostale, ističe se u priopćenju.

“Imajući u vidu činjenicu da je prethodna Vlada FBiH prije devet mjeseci ozbiljno upoznata sa pregledom elektroenergetskog stanja i financijskog položaja poduzeća za razdoblje veljača-prosinac 2023. godine, plasiranje informacije o nepostojećem gubitku, dodatno usložnjava tešku situaciju u kojoj se nalazi JP Elektroprivreda BiH i otežava napore i aktivnosti na iznalaženju rješenja kojima će se izbjeći financijski slom najvažnijeg gospodarskog subjekta u FBiH i dovođenje u pitanje stabilnosti elektroenergetskog sustava i opskrbe kupaca.

Komentirajte prvi

New Report

Close