Elektroprivreda u susjednoj državi planira graditi plutajuće solarne elektrane

Autor: Poslovni dnevnik , 19. travanj 2023. u 12:30
Za razvoj takvih projekata pogodno je jezero Modrac, kao i hidroakumulacija Sniježnica/Shutterstock

Elektroprivreda BiH zajedno s EBRD-om razvija projekt za Blok 3 TE Tuzla, koji bi trebao biti završen do kraja ove godine.

Elektroprivreda BiH planira realizirati projekt plutajućih solarnih elektrana za koje je pogodno jezero Modrac, kao i hidroakumulacija Sniježnica, ekskluzivno je na ovogodišnjem SET-u najavio Samir Selimović, izvršni direktor za proizvodnju Elektroprivrede BiH.

Svjesni smo da moramo brzo krenuti u tom smjeru. Termoelektrane ne mogu uravnotežiti elektroenergetski sustav. Namijenjeni su za osnovni sustav. Ne možete isključiti toplinski blok tijekom dana i uključiti ga noću.

Taj problem rješavamo s Hidroelektranama na Neretvi. Zatim, tu su i Jablanica, Grabavica i Selakovac, koji uspješno ispunjavaju zahtjeve bilansiranja u našem sistemu, ali ovu uslugu pružamo i drugim korisnicima – dodao je Selimović.

Ističe kako je važno spomenuti da Elektroprivreda BiH zajedno s EBRD-om razvija projekt za Blok 3 TE Tuzla, koji bi trebao biti završen do kraja ove godine. Do sada smo radili pilot projekte i testirali suizgaranje biomase i ugljena na svim ili skoro svim blok jedinicama TE Tuzla i TE Kakanj, tako da smo radili na režimima 5, 10, 15 i 20% biomase u ko -izgaranje ugljenom.

Postavlja se pitanje ima li dovoljno biomase? Odgovor je – nema. Poduzimamo značajne mjere na degradiranim površinama površinskih kopova.

Već podižemo plantaže biomase, a koristit ćemo i druga alternativna goriva poput RDF-a. Sve su to planovi koje razvijamo. Zaključuje da Elektroprivreda BiH trenutno razvija jako veliki broj projekata koji se tiču ​​obnovljivih izvora. 

Komentirajte prvi

New Report

Close