Osnivaju novu kompaniju, posao dobiva 330 radnika

Autor: Poslovni dnevnik , 21. travanj 2022. u 11:16
Rudnici će od nove kompanije moći izravno nabavljati usluge, radove i robe, što je propisano Zakonom o javnim nabavama/SHUTTERSTOCK

Radna mjesta popunit će se isključivo zaposlenicima iz postojećih sedam rudnika koji djeluju u sastavu državnog koncerna, a u kojima je utvrđen veliki višak radne snage.

Elektroprivreda Bosne i Hercegovine uskoro će u Tuzli osnovati novu kompaniju, koja će zapošljavati 330 radnika. Kako je potvrđeno za Klix.ba, početni kapital iznosi 20 milijuna KM (oko 10 mil. eura), a projekcije godišnje dobiti su oko 30 milijuna maraka (oko 15 mil. eura).

Elektroprivreda BiH u travnju 2020. godine usvojila je program restruktuiranja rudnika koji se nalaze u sastavu koncerna, a to znači i otvaranje novih kompanija u sklopu tog državnog javnog poduzeća. U tim kompanijama planira se zbrinjavanje viška radnika, a riječ je o njih gotovo tisuću.

Admir Andelija, direktor Elektroprivrede BiH, za Klix.ba kaže da je planom predviđeno da novoosnovane kompanije u fokusu djelovanja imaju pomoćne djelatnosti koje su danas prilično neučinkovito organizirane u rudnicima uslijed nedostatka financijskog i kadrovskog kapaciteta.

Na taj način stvorit će se zdravi dio Elektroprivrede BiH, omogućavajući jednostavnije obavljanje usluga unutar tog javnog poduzeća.

”Želimo osnovati kompaniju koja će biti popunjena zaposlenicima rudnika, koji će se moći nositi sa svim problemima kada je riječ o održavanju opreme i mehanizacije u rudnicima. Pomoćne djelatnosti odnose se na strateška održavanja rudarske opreme”, objašnjava Andelija.

Otpor sindikata
Stoga bi s ciljem servisa i pružanja usluga za potrebe sedam rudnika, 26. travnja ove godine na sjednici Skupštine Elektroprivrede BiH trebala biti osnovana kompanija MiOD Tuzla. Puni naziv kompanije je Mehanizacija i održavanje. Imat će tri pogona, odnosno pogon održavanja Tuzla, pogon održavanja Kakanj i pogon mehanizacije.

”Rudnici će od nove kompanije moći izravno nabavljati usluge, radove i robe, što je propisano Zakonom o javnim nabavama”, ističe Andelija. On dodaje da će sjedište kompanije biti u upravi Rudnika ugljena Kreka u Tuzli.

10

milijuna eura početni je kapital nove kompanije

Popunjavanje radnih mjesta obavit će se u skladu s internim aktima, a natječaji će biti upućivani prema svim povezanim tvrtkama koje djeluju u sastavu Elektroprivrede BiH.

”Broj zaposlenih je okvirno 330 osoba, a radna mjesta će se popuniti isključivo radnicima iz postojećih sedam rudnika. Međutim, imamo priličan otpor kod sindikata da se osnivaju nove povezane tvrtke.

Ali, smatramo da je to jedini spas za rudnike jer oni moraju doći do broja radnika koji je ekonomsko-financijski održiv”, kaže Andelija, dodajući da je u svih sedam rudnika u sastavu koncerna trenutačno zaposleno 6700 radnika.

MiOD će biti konkurencija kompaniji TTU Energetik koja je osnovana 2017. godine, nakon što su Elektroprivreda BiH i RMU Banovići kupili imovinu bivše Tvornice transportnih uređaja u stečaju. Većinski vlasnik kompanije koja je nastala na temeljima TTU-a je Elektroprivreda BiH sa 80 posto udjela, dok je preostalih 20 posto pripalo RMU Banovići.

Obećavaju veće plaće
MiOD je druga kompanija koju je osnovala Elektroprivreda BiH sa 100-postotnim vlasništvom. Prije šest mjeseci osnovana je kompanija GEOLP u Kaknju za geoistraživanja, ispitivanje kvalitete ugljena, zaštitu u rudnicima i druge poslove. Međutim, kompanija još nije počela s radom zbog nedostatka radnika. Od planiranih 150 radnih mjesta dosad je, uz direktorsko, popunjeno samo sedam.

”Ovdje opet imamo protivljenje sindikata i stalno lobiranje među zaposlenima da ne prelaze u tu kompaniju. Sindikati se protive svakoj vrsti reorganizacije pa i ovoj koja je pozitivna i dobra priča. Vjerujemo da će ova kompanija imati veće i zajamčene plaće nego što su u rudnicima”, istaknuo je Andelija

Komentirajte prvi

New Report

Close