Elektroprivreda BiH: Nema odluke o stečaju rudnika

Autor: Poslovni dnevnik , 16. veljača 2023. u 21:59
Stečajni postupak mogu pokrenuti samo oni koji za to imaju zakonske ovlasti, poručuju iz Elektroprivrede BiH/Shutterstock

Iz Elektroprivrede BiH već neko vrijeme upozoravaju na činjenicu da rukovodstvo Sindikata svojim djelovanjem izlazi iz zakonskih okvira.

Rukovodstvo Sindikata radnika rudnika FBiH prevarilo je javnost plasiranjem netočnih informacija o navodnoj odluci Elektroprivrede BiH o stečaju u Rudnicima ugljena “Kreka” i “Zenica”, i izazvala je zabrinutost i uznemirenost rudara, njihovih obitelji i ostalih građana, navodi se u priopćenju Elektroprivrede BiH.

– U Elektroprivredi BiH nije donesena odluka o stečaju, niti za to ima ovlasti temeljem Zakona – istaknuli su.

Stečajni zakon FBiH definira da su stečajni dužnik, prokuristi i svaki vjerovnik koji ima pravni interes za provođenje stečajnog postupka ovlašteni pokrenuti predstečajni i stečajni postupak, pojašnjavaju iz Elektroprivrede. Postupak se, kako je određeno Zakonom, pokreće u roku od 60 dana od dana nastanka nesposobnosti za plaćanje.

– Elektroprivreda BiH upoznala je Vladu FBiH s izuzetno teškom situacijom u Rudniku “Kreka” uzrokovanom kontinuiranim padom proizvodnje, produktivnosti, prihoda i posljedično rastom dugova prema vjerovnicima i gubicima, ukazujući da je Rudnik “Kreka” dočekao zahtjeve za bankrot. Također, naznačeno je da uvjete za stečaj ispunjava i Rudnik “Zenica”.

Stečajni postupak mogu pokrenuti samo oni koji za to imaju zakonske ovlasti. Iz Elektroprivrede BiH već neko vrijeme upozoravaju na činjenicu da rukovodstvo Sindikata svojim djelovanjem izlazi iz zakonskih okvira.

Zbog ove akcije pokrenute su ozbiljne istrage koje se vode u nadležnom tužiteljstvu. Isti način djelovanja sindikalno vodstvo primijenilo je i u posljednjim izjavama, najavljujući sveopći bunt i nerad, čije će posljedice, u slučaju provedbe, snositi svi građani FBiH.

Iz Elektroprivrede BiH upozorili su da je zastoj u restrukturiranju rudnika započet s ciljem osiguranja održivosti kroz ekonomski održivo poslovanje, na koji se sindikalno vodstvo obvezalo sporazumom iz svibnja 2021. godine, uzrokovan isključivo odbijanjem Uprave da ispuni preuzete obveze i stalne opstrukcije.

Komentirajte prvi

New Report

Close