Elektroprivreda BiH ispunila zahtjeve radnika RMU Zenica

Autor: Poslovni dnevnik , 29. kolovoz 2023. u 22:00
Foto: Shutterstock

Uprava je na današnjoj sjednici odobrila isplatu avansa ugovorenih količina ugljena u iznosu od 7,4 milijuna KM.

Novoimenovana uprava Elektroprivrede Bosne i Hercegovine (EP BiH) ispunila je zahtjeve rudara Rudnika mrkog ugljena Zenica.

Kako je priopćeno iz ovog poduzeća, Uprava je na današnjoj sjednici odobrila isplatu avansa ugovorenih količina ugljena u iznosu od 7,4 milijuna KM, a u cilju izmirenja obveza prema radnicima ovog rudnika za lipanj i srpanj ove godine., deblokadu računa i ponovnu proizvodnju koja se u potpunosti obustavlja 25. srpnja.

Istaknuli su da se zenički rudnik obvezao na proizvodnju od 35.000 tona ugljena mjesečno, što će, kako navode, olakšati osiguranje potrebnih količina uglja za Termoelektranu Kakanj, osigurati osnovu za povrat primljenog. unaprijediti i omogućiti kontinuitet proizvodnje.

S obzirom na posljednje razdoblje nižih temperatura koje otežavaju uvjete za eksploataciju ugljena, Uprava EP BiH smatra da je potrebno poduzeti mjere za povećanje isporuke ugljena iz svih rudnika Koncerna, kako bi se spriječile obustave rada i omogućiti nesmetan rad termoelektrana, očuvati cjelovitost elektroenergetskog sustava i stabilnu opskrbu električnom energijom.

Podsjećamo, početkom ovog mjeseca zenički rudari protestirali su ispred EP BiH tražeći isplatu neisplaćenih plaća. Smatraju da je za loše stanje u rudniku najodgovornija prethodna uprava EP BiH. Nakon toga, Vlada Federacije BiH imenovala je novu upravu ove tvrtke na čelu sa Sanelom Buljubašićem, obećavši rješavanje rudarskih problema.

Prije nekoliko dana Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije Bosne i Hercegovine donio je odluku kako će radnici RMU Zenica nastaviti s radom nakon što se potvrdi odluka o smjeni rukovodstva Elektroprivrede Bosne i Hercegovine.

Komentirajte prvi

New Report

Close