Elektroprivreda BiH bi dva rudnika mogla poslati u stečaj

Autor: Poslovni dnevnik , 15. veljača 2023. u 21:59
Tisuće radnika moglo bi ostati bez posla zatvore li se rudnici/Shutterstock

Zatvaranje ugljenokopa značilo bi otkaze za 25.000 ljudi.

Elektroprivreda BiH, na čelu s direktorom Admirom Andeliom, uskoro bi mogla donijeti odluku o stečaju dva rudnika – Zenica i Kreka.

A to bi značilo otpuštanje više od 25.000 ljudi. Predsjednik Sindikata rudnika FBiH Sinan Husić kazao je za Raport da je Nadzorni odbor EPBiH već donio tu odluku i proslijedio je Vladi FBiH. No, Vlada FBiH je odluku vratila uz obrazloženje da nije nadležna. Dakle, sada je na Elektroprivredi BiH da donese konačnu odluku.

Konačna odluka
Nadzorni odbor Elektroprivrede BiH usvojio je odluku o stečaju Rudnika mrkog uglja “Kreka” i “Zenica”. Proslijedili su ga Vladi FBiH. Za provođenje takve odluke zatražili su suglasnost Vlade. Odgovor Vlade FBiH s redovne sjednice je da će još jednom analizirati takvu odluku, ali da donošenje odluke nije nadležnost Vlade FBiH, već vlasnika kapitala rudnika.

Husić je rekao da su rudari svih rudnika jednoglasni i da neće odustati od svojih zahtjeva. Tražimo da se zaustave sve aktivnosti i da se ta odluka ukine. Ne prihvate li naš prijedlog, neminovno je da će doći do velikog socijalnog bunta.

U slučaju da budemo prisiljeni na takve korake, tražit ćemo, osim stavljanja takve odluke van snage, i smjenu ljudi u Elektroprivredi. Imamo niz materijalnih dokaza na koje smo godinama upozoravali na neke stvari. U prilogu ovog zahtjeva priložili smo i dokument iz 2020. u kojem upozoravamo na katastrofalno stanje rudnika “Kreka” u Tuzli”, kazao je Husić.

Borba rudara
Husić na kraju kaže kako je ovo borba rudara za sigurnost i svoja prava. Ukoliko bi se takva odluka provela, izravno je ugrožena sigurnost radnih mjesta za 2700 radnika. Koga bi doveli umjesto tih radnika u Federaciji BiH? Da li bi to možda ovi tajkuni radili?”, zaključio je Husić.

Komentirajte prvi

New Report

Close