Ekonomsko državljanstvo CG za godinu dana dobilo 109 stranaca

Autor: Poslovni dnevnik , 08. kolovoz 2021. u 22:00
Foto: Shutterstock

Za crnogorsku ekonomsku putovnicu najviše je zainteresiranih građana Rusije (284), Kine (143), SAD-a (50) i Libanona (41).

Ekonomsko državljanstvo Crne Gore od lanjskog do srpnja ove godine dobilo je 109 stranih državljana, pokazao je novi radni dokument Europske komisije.

“Zlatna putovnica” ili stjecanje crnogorskog državljanstva na temelju ulaganja u razvojne projekte realizira se od siječnja 2019. Uvela ga je prethodna vlada na razdoblje od tri godine, a nova je najavila da će ga ukinuti sljedeće godine.

“Kada je riječ o državljanstvu do kojeg se dolazi ulaganjem, izdano je ukupno 109 rješenja o prijamu u crnogorsko državljanstvo za 37 podnositelja zahtjeva i 72 člana obitelji”, piše u dokumentu EK, prenosi Pobjeda.

Najviše državljanstava izdano je ulagačima iz Rusije (31), dok je Kinezima izdano 28 rješenja. Ukupno 12 investitora iz Pakistana dobilo je crnogorsko državljanstvo, 10 iz Libanona, a 9 iz Egipta.

U dokumentu se navodi i da je pet turkmenistanskih poduzetnika dobilo ekonomsko državljanstvo, četiri iz Saudijske Arabije, tri iz Bjelorusije i Hong Konga, a dva iz SAD-a (SAD).

Crnogorske dokumente je dobio i po jedan poduzetnik iz Irana i Kazahstana.Iz vlade je ranije priopćeno da su ekonomsko državljanstvo Crne Gore do 21. lipnja zatražila 693 stranca.

Za crnogorsku ekonomsku putovnicu najviše je zainteresiranih građana Rusije (284), Kine (143), SAD-a (50) i Libanona (41).Jakov Milatović, ministar ekonomskog razvoja, rekao je da se program dodjeljivanja ekonomskog državljanstva neće produžiti.“Taj program može usporiti proces pridruživanja Crne Gore EU”, izjavio je Milatović krajem svibnja u crnogorskom parlamentu.

Da bi dobili crnogorsko ekonomsko državljanstvo strani poduzetnici moraju uložiti najmanje 450.000 eura u neki od projekata u Podgorici ili na primorju.

Ako je riječ o razvojnim projektima u nerazvijenom sjeveru Crne Gore ulaganje je 250.000 eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close