EK zemljama regije daje 70 milijuna eura za pokriće troškova cjepiva

Autor: Poslovni dnevnik , 29. prosinac 2020. u 22:00
Brzo cijepljenje bit će od presudne važnosti za okončanje pandemije /SHUTTERSTOCK

Paket će se realizirati kroz besplatna sredstva za pokriće troškova cjepiva, kao i opremu za cijepljenje.

Europska komisija usvojila je paket vrijedan 70 milijuna eura u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA II) kako bi pomogla financiranje pristupa partnera sa Zapadnog Balkana cjepivima protiv Covida-19 koje su nabavile zemlje članice EU.

“Tijekom pandemije EU je pokazala da se prema Zapadnom Balkanu odnosi kao prema svom privilegiranom partneru. U tom duhu nastavljamo djelovati i kada je riječ o cjepivima poduzimajući korake s ciljem omogućavanja brzog početka kampanje cijepljenja kritičnog osoblja i najranjivijih skupina u regiji u ranoj fazi.

Brzo cijepljenje bit će od presudne važnosti za okončanje pandemije i pokretanje socioekonomskog oporavka Zapadnog Balkana”, rekao Oliver Varhelyi, povjerenik za susjedsku politiku i proširenje.

Paket će se realizirati kroz besplatna sredstva za pokriće troškova cjepiva, kao i opremu za cijepljenje. Zapadnom Balkanu omogućit će se kupovina doza cjepiva tako što će pojedine zemlje članice EU podijeliti dio svojih doza, priopćeno je iz EK.

Kako se navodi, iako EU nastavlja podržavati COVAX inicijativu, globalni instrument kojim se osigurava pravedan i univerzalan pristup cjepivima protiv Covida-19, a čiji su potpisnici i svi partneri sa Zapadnog Balkana, očekuje se da će isporuka cjepiva u sklopu te sheme započeti kasnije od kampanje cijepljenja u EU.

Pristup značajnom broju doza iz ugovora Europske unije o nabavkama omogućava regiji da počne cijepljenje istovremeno kada i zemlje članice EU.

Komentirajte prvi

New Report

Close