E-trgovina dvostruko veća u izvanrednom stanju

Autor: Poslovni dnevnik , 03. lipanj 2020. u 21:59
Osim hrane online su se u Srbiji najviše kupovala računala i oprema, mali kućanski uređaji, odjeća i obuća/SHUTTERSTOCK

Ugostiteljski objekti uveli su dostavu hrane da bi zadržali radnike i omogućili korištenje svojih usluga.

Elektronska trgovina u Srbiji udvostručena je za vrijeme izvanrednog stanja zbog pandemije koronavirusa, a rast se očekuje i u sljedećem razdoblju, priopćeno je iz Privredne komore Srbije (PKS).

E-trgovina u Srbiji do kraja godine trebala bi imati 3,3 milijuna korisnika koji će generirati prihod od oko 370 mil. eura, procjenjuju u PKS-u.

U ožujku i travnju, osim hrane čija je prodaja povećana deset puta u odnosu na prosječni mjesečni promet prije pandemije, online su se najviše kupovala računala i oprema, mali kućanski uređaji, odjeća i obuća.

“Veliki trgovački lanci ojačali su svoje online trgovine i dostavne službe zbog traženih visokih standarda za transport hrane”, rekao je Marko Čadež, predsjednik PKS-a.

Trgovci tehničkom robom značajno su nadomjestili pad klasične prodaje zbog zatvorenih trgovina najviše zahvaljujući velikim nabavama računala koje su kompanije kupovale da bi zaposlene opremile za rad od kuće.

Mali trgovci i proizvođači iskoristili su mogućnost da besplatno ili uz malu naknadu ponude svoju robu na platformama koje su za njih otvorile IT kompanije specijalizirane za e-trgovinu. Ugostiteljski objekti uveli su dostavu hrane da bi zadržali radnike i omogućili korištenje svojih usluga.

Komentirajte prvi

New Report

Close