Država povećala udjel u Air Serbiji na 82 posto, Etihad pao na 18 posto

Autor: Poslovni dnevnik , 03. siječanj 2021. u 22:00
Foto: Salinger Igor / Aermedia / Shutterstock

Najavljuje se da će Air Serbia moći prebroditi poteškoće, učvrstiti svoju poziciju lidera u regiji i nastaviti pružati doprinos srpskoj ekonomiji.

Na temelju ugovora između Ministarstva gospodarstva Srbije i nacionalnog zračnog prijevoznika Air Serbije, krajem prošle godine obavljena je dokapitalizacija srpske zrakoplovne kompanije, pri čemu je država povećala svoj vlasnički udjel u Air Serbiji sa dosadašnjih 51 na 82 posto, dok je udjel Etihad Airwaysa smanjen sa 49 na 18 posto, priopćeno je iz Air Serbije.

Kako je navedeno, povećanje osnovnog kapitala kompanije, poduzeto je s ciljem uklanjanja poremećaja u poslovanju prouzročenih pandemijom Covida-19, prenosi Politika.

Duncan Naysmith, glavni direktor kompanije Air Serbia, zahvalio je vladi Srbije na tome što je pružila podršku nacionalnoj zrakoplovnoj kompaniji da prebrodi prepreke u poslovanju prozročene pandemijom koronavirusa u najtežoj godini u povijesti putničkog zračnog prometa.

On je dodao da su na taj način postavljeni temelji za daljnje neometano poslovanje i da će, uz temeljne mjere racionalizacije poslovanja kompanije koje su već u tijeku, Air Serbia moći prebroditi poteškoće, učvrstiti svoju poziciju lidera u regiji i nastaviti pružati izravan i neizravan doprinos srpskoj ekonomiji, prije svega prometu i turizmu.

Kompanija zatražila pomoć

Dokapitalizacija srpske nacionalne zrakoplovne kompanije poduzeta je na zahtjev Air Serbije, u skladu s uredbom vlade Srbije iz listopada 2020. godine, kojom se predviđa mjera dokapitalizacije kompanija pogođenih pandemijom.

Ta uredba u potpunosti je usklađena s Privremenim pravnim okvirom Europske komisije kojim se uređuju mjere državne pomoći za potporu gospodarstvu tijekom trenutačne pandemije Covida-19, uključujući i dokapitalizaciju, navedeno je u priopćenju srpske zrakoplovne kompanije.

38,1

posto karata Air Serbia je do kraja studenoga prodala online

Na zahtjev vlade Srbije Povjerenstvo za kontrolu državne pomoći razmotrilo je predložene mjere i potvrdilo da je mjera povećanja osnovnog kapitala kompanije Air Serbia usklađena s pravnim propisima Republike Srbije, čime su se stvorili uvjeti za provođenje dokapitalizacije.

Siniša Mali, ministar finansija Srbije, izjavio je za Tanjug da je tim mjerama završen proces dokapitalizacije nacionalne zrakoplovne kompanije Air Serbia čime je promijenjena vlasnička struktura, tako da će emiratski Etihad imati 18 posto vlasništva u kompaniji, a preostalih 82 posto država Srbija.

Mali ističe da će novac koji je uplaćen za dokapitalizaciju Air Serbije biti iskorišten za saniranje gubitaka koje je kompanija imala za vrijeme pandemije, ali i za vraćanje pojedinih dugova koje ima prema bankama.

Usvojen plan restrukturiranja

“Na pravi način time smo stabilizirali našu zrakoplovnu kompaniju, kao i njezinu bilancu, ojačali smo udjel države u njoj i vratili neke kredite i dugove koje je napravila zbog korone”, rekao je Mali.

Prema njegovim riječima, država je u protekla dva meseca vrlo pažljivo, strpljivo i posvećeno radila na programu restrukturiranja i na procesu, kako je naveo, državne pomoći zrakoplovnoj kompaniji, koja je dopuštena europskim zemljama od strane Europske komisije kako bi se tim kompanijama ublažile negativne posljedice pandemije.

“Cijela EU je to dopustila. Lufthansi je Njemačka pomogla s devet milijardi eura, Air Franceu je Francuska pomogla sa šest milijardi eura, tako smo i mi pomogli našoj nacionalnoj kompaniji i potpuno je stabilizirali”, ističe Mali. On je istaknuo i da je prošlog tjedna usvojen plan restrukturiranja te kompanije.

30

milijuna eura bit će početni kapital nove crnogorske zrakoplovne tvrtke

Ministar je dodao da Crna Gora nije mogla pomoći svom Montenegro Airlinesu upravo zbog toga što se nisu pridržavali pravila EK o državnoj pomoći. Zbog toga, planira se i sljedeći korak, tj. kako iskoristiti prazan prostor na letovima iz Tivta i Podgorice, kako bi Air Serbia zaradila još novca.

Siniša Mali ističe da je Air Serbia kompanija od nacionalnog interesa te podsjeća da je tijekom pandemije dovezla medicinsku opremu, respiratore, lijekove, ali i građane Srbije s brojnih svjetskih destinacija gde su se u tom trenutku zatekli.

Inače, Air Serbia je od početka obnove zračnog prometa u svibnju do kraja studenoga 2020. godine 38,1 posto od ukupnog broja prodanih karata izdala online, što je rast od 30,6 posto.

Crna Gora osniva tvrtku ToMontenegro

Vlada Crne Gore za manje od mjesec dana racionalizacijom dosadašnjeg trošenja od 4 milijuna eura započela je osnivanje nove nacionalne zrakoplovne kompanije ToMontenegro, objavio je na Twitteru Jakov Milatović, ministar ekonomskog razvoja. Prema njegovim riječima, kompanija će kao početni kapital imati ukupno 30 milijuna eura. “Važno je napomenuti da će dobar dio zaposlenih, i to onih najboljih u Montenegro Airlinesu, biti angažiran i u novoj nacionalnoj zrakoplovnoj kompaniji”, poručio je Milatović.

Komentirajte prvi

New Report

Close