Država će kreditima spašavati srpske turističke agencije

Autor: Poslovni dnevnik , 09. rujan 2021. u 22:00
Samo od partnera iz Italije srpske turističke agencije potražuju oko milijun eura/SHUTTERSTOCK

Neke će agencije otići u stečaj, ali najveći broj želi prebroditi financijske probleme, što bi se moglo postići kreditima iz Fonda za razvoj Republike Srbije.

Do kraja ove turističke sezone, kako se očekuje, bit će iskorišteno oko 60 posto zamjenskih vaučera za putovanja koja nisu organizirana prošle godine. Preostalih 40 posto, ili prema procjenama, između 15 i 20 milijuna eura, srpske turističke agencije trebale bi vratiti putnicima do 15. siječnja 2022. godine. Međutim, agencije nemaju novca te su pomoć zatražile od Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, a rješenja se pripremaju, doznaje Politika.

Iz Nacionalne asocijacije turističkih agencija Yuta kažu da su tražili odobravanje namjenskih kredita agencijama koje će vraćati novac putnicima, i to iz Republičkog fonda za razvoj.

“Još nemamo službenu potvrdu, ali pregovaramo i očekujemo da će agencije dobiti priliku za zaduživanje kod Fonda za razvoj kako bi prebrodile problem i nastavile s poslovanjem.

Dogovor je da do kraja listopada dostavimo podatke o broju agencija i nerealiziranih putovanja, iznosu novca kojeg agencije duguju, da bi se mogao osigurati novac u proračunu”, kaže Aleksandar Seničić, direktor Yute.

Morat će osigurati jamstva

Tatjana Matić, ministrica trgovine, na Instagramu je objavila da je na sastanku s direktorkom Fonda za razvoj razgovarala o mogućnostima i načinima kreditiranja zamjenskih putovanja, i to za agencije koje neće moći vratiti novac putnima.

“Za tu svrhu od siječnja će biti otvorena posebna kreditna linija”, najavila je Matić.

No turističke agencije su zatražile i odgodu vraćanju novca, i to za šest mjeseci, što bi sigurno izazvalo burne reakcije putnika. Seničić objašnjava da bi putnicima trebalo objasniti kako je razlog odgode to što je potrebno vrijeme da se krediti odobre.

60

posto zamjenskih vaučera bit će iskorišteno do kraja ove turističke sezone

“Slično je uradila i Slovenija, koja je imala rok do 31. siječnja da agencije vrate novac putnicima. Odobreni su krediti na sedam godina, s počekom od dvije godine. Kada je riječ o Srbiji, zasad je poznato da će agencije za te kredite morati osigurati jamstva, što će nekima biti problem. Možda će biti omogućeno i davanje jamstava osobnim mjenicama, ali to je nešto o čemu ćemo još razgovarati”, objašnjava Seničić.

On dodaje kako očekuje da će neke agencije otići u stečaj, ali da bi trebalo utvrditi razloge zbog kojih netko prestaje s poslovanjem. Najveći broj agencija, ipak, želi se spasiti i prebroditi financijske probleme, što bi se moglo postići odobravanjem kredita iz Fonda za razvoj.

Država je zbog pandemije koronavirusa donijela uredbu po kojoj organizator turističkog putovanja putniku može ponuditi zamjensko putovanje za nerealizirano putovanje koje je u cijelosti ili djelimično uplaćeno zaključno sa 15. ožujkom 2020., bez obzira na razdoblje realizacije, a koje je otkazano ili nerealizirano u vrijeme izvanrednog stanja, ili kasnije zbog okolnosti izazvanih pandemijom.

Propali izleti u Italiju

Zamjenska putovanja su, objašnjavaju u Yuti, bila nova turistička putovanja, kojim se zamjenjuje ranije nerealizirano, u cijelosti ili djelimično uplaćeno. Uredbom je predviđeno da se novac putnicima koji ne iskoriste vaučere vrati 15. siječnja 2022.

Međutim, prihodi od ove sezone su, kažu u agencijama, izuzetno niski, a male su šanse da im strani partneri vrate novac. Na primjer, Italija je u srpnju donijela odluku da odgodi vraćanje novca za uplaćene aranžmane u toj zemlji do 2023., a isto su najavljivali i hotelijeri u Grčkoj i Španjolskoj.

Samo od partnera iz Italije srpske agencije potražuju oko milijun eura, a riječ je o novcu za izlete, proljetna putovanja na sjever Italije i čartere za Sardiniju i Siciliju.

Većina europskih zemalja lani je usvojila uredbe o zamjenskim putovanjima kojima se odgađa obveza vraćanja novca putnicima, ali su one kasnije promijenjene te je turistima omogućeno da izaberu žele li zamjensko putovanje ili da im novac bude vraćen odmah.

Komentirajte prvi

New Report

Close