Drvna industrija BiH traži smanjenje poreza i doprinosa na plaće

Autor: Poslovni.hr , 27. rujan 2020. u 21:59
Foto: Pixsell

Članovi Asocijacije drvne industrije i šumarstva od nadležnih institucija traže da se usvoji zakon o smanjenju poreza i doprinosa na plaće u skladu sa smijenjenim prihodima.

Izvoz drvnog sektora BiH u osam mjeseci ove godine iznosio je oko 810,7 mil. KM (oko 414,5 mil. eura) i manji je za 8,4% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, dok je uvoz iznosio oko 235,9 mil. KM (oko 120 mil. eura) i manji je za 29,7% nego u osam mjeseci 2019. Na online sjednici Odbora Asocijacije drvne industrije i šumarstva Vanjskotrgovinske komore BiH rečeno je da je pokrivenost uvoza izvozom bila 343,6%. Sve grupe proizvoda imale su manji izvoz, osim građevinske stolarije i montažnih drvenih kuća koje su povećale izvoz. U kolovozu u odnosu na isti mjesec lani ostvaren je veći izvoz, a u osam mjeseci ove, u odnosu na isto razdoblje prošle godine, sve grupe proizvoda ostvarile su manji uvoz.

Razmatrajući negativne posljedice pandemije koronavirusa, članovi Odbora su istaknuli da su kompanije uglavnom sačuvale radnike, da imaju narudžbe za sljedeća dva do tri mjeseca, ali da postoji velika neizvjesnost i nesigurnost za plasman u sljedećem razdoblju.

“I usto što je drvna industrija suficitarna grana gospodarstva proizvođači nemaju nikakvu institucionalnu podršku. Doprinosi na plaće su jako visoki, mjere za ublažavanje posljedica pandemije bile su simbolične ili nikakve, tako da je za očekivati da će se kompanije sve teže nositi s problemima ako tijela vlasti ne shvate potrebu brzog djelovanja”, zaključeno je na sjednici.

Članovi Asocijacije drvne industrije i šumarstva od nadležnih institucija traže da se usvoji zakon o smanjenju poreza i doprinosa na plaće u skladu sa smijenjenim prihodima.

Komentirajte prvi

New Report

Close