Dodik razgovarao s Orbanom: Mađari bi mogli ući u projekt vjetroparka Hrgud

Autor: Poslovni dnevnik , 21. kolovoz 2023. u 22:00
Foto: Shutterstock

S mađarskim premijerom razgovaralo se o mogućoj suradnji u sektorima drvne industrije, energetike, cestogradnje i namjenske industrije, otkrio je predsjednik RS-a.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom razgovarao o mogućnostima realizacije zajedničkih projekata u sektorima drvne industrije, energetike, cestogradnje i namjenske industrije, te da bi dio projekta vjetroelektrana Hrgud mogao biti pokriven sredstvima sredstva mađarske vlade.

Naveo je da je na početku bilo određeno da će 30 milijuna sredstava mađarske vlade ići u poljoprivredu, da je povučeno 11 milijuna, a da u drugom programu sada ide oko 18 milijuna eura.

Odustajanje Nijemaca
– Imamo neviđen interes ljudi. Malo je naših ljudi koji su vjerovali u prvu tranšu od 11 milijuna, ali kada su vidjeli da se to događa, sada to svi žele i to je dobro i mi to podržavamo – naglasio je Dodik, koji je u nedjelju razgovarao s mađarskim premijerom Orbanom.

Naveo je da je preostali dio sredstava namijenjen za suradnju u drugim projektima.

– Rekli smo do 100 milijuna. Ako kažemo da ih je angažirano 30, možemo 70 milijuna usmjeriti u različite projekte. Odredit ćemo prioritete i vidjet ćemo kako – rekao je Dodik za RTRS.

Komentirajući odustajanje njemačke kompanije od projekta vjetroparka Hrgud, Dodik je rekao da Vlada Njemačke spašava svoju tvrtku koja je gradila projekt do 2018. godine i banku koja je podržavala projekt.

– Onda su, nakon pandemije, tražili da se sve poskupi, što smo mi odbili, a pošto nisu htjeli da izgube novac, našli su ovakav način – rekao je Dodik.

Kazao je da se radi o komercijalnoj priči, odnosno izgradnji vjetroelektrane.

– Svakako da nam svaka investicija treba, ali ovdje ćemo brže nego s Nijemcima, koji su krenuli 2018., a sada je 2023., a oni baš iz tog razloga, kalkulacije i ostalog nisu ništa napravili. Ispostavit će se na kraju da je dobro što smo stali, što su nam pomogli da stanemo i da damo priliku nečem drugom. Moguće je da se dio tog projekta pokrije iz ovih okvira o kojima govorim – kazao je Dodik. Rekao je da je nešto dogovoreno i u području energetike, cestogradnje, kao i suradnje u namjenskoj industriji koja je danas vrlo aktualna.

Mađarski prijatelji
– Tamo se rade operativni planovi i na jesen ćemo ponovno sjesti da vidimo dokle se stiglo. Odlučili smo da sve projekte koje imamo na raspolaganju uvijek ponudimo takvom prijatelju, koji je za nas u rangu sa Srbijom, dakle Srbiji i Mađarskoj. Ako je to dio njihovih interesa, možemo to dalje razvijati, ako nije, onda ćemo tražiti druge partnere za one koji nisu, to je saradnja među prijateljima – istaknuo je Dodik.

Podsjećamo, vjetroelektrana Hrgud trebala bi imati instaliranu snagu od 48 MW i prosječnu godišnju proizvodnju od 126 GWh. Vrijednost projekta je 64,2 milijuna eura, od čega je 60 milijuna eura osigurala njemačka KfW banka, a ostatak novca osigurala bi Elektroprivreda RS iz vlastitih sredstava. Izgradnja vjetroparka Hrgud predviđena je na istoimenoj lokaciji u općini Berkovići.

Komentirajte prvi

New Report

Close