Dodik preko ‘GAS-RES-a’ isplaćuje ruskom oligarhu 100 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 14. prosinac 2022. u 22:00
Vlada RS-a sakrila je informaciju o preuzimanju propalih projekata Rašida Serdarova/PIXSELL

Vlada Republike Srpske planira kupiti propale projekte Rašida Serdarova i njegove kompanije Comsar.

Vlada Republike Srpske planira preko svog poduzeća “GAS-RES” kupiti propale projekte ruskog oligarha Rašida Serdarova i njegove kompanije “Comsar”, a sve je spremna platiti više od 100 milijuna eura, ekskluzivno saznaje portal CAPITAL.

”Comsar” u Republici Srpskoj ima nekoliko svojih poduzeća i koncesija u elektro-energetskom sektoru koje nikada nisu iskorištene kako bi se napravio neki ozbiljan posao.

Dodatno pune džepove
Bez obzira na to, vlast u Republici Srpskoj uporna je u namjeri da mu dodatno napuni džepove. Serdarov je obećao investicije vrijedne milijardu maraka, a one su najdalje dogurale do pripremnih radova. Njegov blizak suradnik, a danas šef predstavništva RS u Rusiji Duško Perović tvrdio je da je “Comsar” u Republiku Srpsku uložio više od 70 milijuna maraka.

70

milijuna maraka navodno je uložio Comsar u Republiku Srpsku

Prvobitni plan bio je da cijeli posao ide preko “Elektroprivrede Republike Srpske” (ERS), ali kako je ova tvrtka upala u velike probleme s likvidnošću, plan je promijenjen. Od svega, kupit će propali hotel u Rudom i za njega izdvojiti 2,25 milijuna maraka.

Sve se odvija veoma brzo i bez zastoja. Prvo je “Comsar” 18. listopada ove godine “GAS-RES-u” poslao pismo namjere. Devet dana kasnije, 27. listopada, Nadzorni odbor poduzeća je na isto pozitivno odgovorio i poslao ga Vladi Republike Srpske na odlučivanje, koja je samo dan kasnije u funkciji skupštine “GAS-RES-a” to pismo prihvatila.

Naravno, kao i do sada, vlast je ovu informaciju sakrila od svojih građana. Prvo je nije najavila u dnevnom redu sjednice, niti je kasnije u priopćenju nakon sjednice spominjala da se o njoj diskutiralo.

”Poduzeće u okviru svojih nadležnosti, a na osnovu Odluke Vlade trenutno provodi preliminarno razmatranje Memoranduma o razumijevanju”, potvrđeno je za CAPITAL iz “GAS-RES-a” koje se inače bavi trgovinom i opskrbom prirodnim plinom.

Oni tvrde da razmatranje pisma namjere ne prejudicira bilo kakvu konačnu odluku o kupovini “Comsarovih” projekata. ”Takva odluka je u isključivoj nadležnosti Skupštine preduzeća, odnosno Vlade Republike Srpske kao osnivača”, navode u ovom poduzeću.

Smjena zbog neslaganja
Inače, na čelu “GAS-RES-a” od studenog ove godine sjedi SNSD-ov Momčilo Antonić. On je zamijenio Ljubu Glamočića koji je, prema saznanjima CAPITAL-a, otišao upravo zato jer se nije slagao s namjerama Vlade.

Siniša Majstorović, koji je vodio poslove “Comsara” u Republici Srpskoj kazao nam je da nije ovlašten da daje izjave medijima po ovom pitanju.

Mišljenje smo pokušali dobiti i od ministra energetike i rudarstva Petra Đokića, ali nije se javljao na telefon.

Komentirajte prvi

New Report

Close