Do kraja godine kineski kredit za HE Bistrica

Autor: Poslovni dnevnik , 11. studeni 2023. u 08:44
Foto: Pixabay

HE Bistrica je od velikog značaja za dalje jačanje kapaciteta Elektroprivrede Republike Srpske.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković razgovarao je s predstavnicima kineske Exim banke i kompanije AVIC, koju je povjerila izgradnja hidroelektrane Bistrica.

U okviru završnih pregovora o zaključenju ugovora o kreditiranju, izraženo je obostrano očekivanje da bi do kraja ove godine trebao biti zaključen ugovor o financiranju izgradnje ovog, hidroenergetskog objekta koji se gradi u donjem toku rijeke Bistrice u blizini Foče.

Višković je izrazio zadovoljstvo dosadašnjim tempom izvođenja radova na gradilištu buduće hidroelektrane, koja će raspolagati s instaliranom snagom od 39 megavat sati. HE Bistrica je, kaže, od velikog značaja za dalje jačanje kapaciteta Elektroprivrede Republike Srpske.

Li Wen, predstavnik Exim banke, istaknuo je da je dio privrženosti realizaciji ovog projekta, ističući da su u ranijem razdoblju imali izuzetno uspješnu suradnju na svim projektima u koje je bila uključena kompanija AVIC.

Republika Srpska je do sada, vlastitim sredstvima, financirala trećinu od procijenjene vrijednosti izgradnje HE Bistrica, dok će preostali iznos biti obezbijeđen kreditnim sredstvima.

Komentirajte prvi

New Report

Close