Do 2025. godine u ovoj industriji susjedne države moglo bi raditi čak 120 tisuća osoba

Autor: Poslovni dnevnik , 11. siječanj 2022. u 14:00
Na rast ICT sektora utjecao je i dolazak velikih kompanija, uglavnom kroz preuzimanje domaćih startupa/Shutterstock

Izvoz informacijsko-tehnološkog sektora u prvih deset mjeseci 2021. godine dosegnuo je oko 1,5 milijardi eura, što je za 28 posto više nego u istom razdoblju godine ranije.

U Srbiji bi do 2025. broj zaposlenih u IT industriji mogao porasti na 120.000, odnosno povećati se za tri puta, priopćeno je iz Microsofta.

“Najveći broj radnih mjesta očekuje se u razvoju softvera, cloud tehnologiji, znanosti o podacima i cyber sigurnosti. Kroz proces digitalne transformacije sve grane industrije postale su povezane s IT sektorom, tako da nisu potrebni samo programeri, već i stručnjaci za prodaju, proizvodnju, zdravstvo i bankarstvo”, rekao je Milan Gospić, direktor Microsofta u Srbiji, prenosi Politika.

Najveći izvozni sektor
Prema podacima Narodne banke Srbije, izvoz informacijsko-tehnološkog sektora u prvih deset mjeseci 2021. dosegnuo je oko 1,5 milijardi eura, što je za 28 posto više nego u istom razdoblju godinu ranije.

Premijerka Ana Brnabić nedavno je rekla da je trenutačno ICT najveći izvozni sektor i da je nadmašio poljoprivredu prema visini izvoza. Istaknula je da ICT ima veći udjel u BDP-u nego građevinarstvo. Izvoz ICT sektora 2008. bio je vrijedan 178 milijuna eera, a 2016. bilo je zaposleno 19.000 osoba, a danas ih je 43.500.

100

milijuna dolara uložio je NCR u tehnološki kampus u Novom Beogradu

Mihailo Gajić, direktor ekonomske istraživačke jedinice Libek, rekao je da je ICT sektor dobar, ali ne odskače previše od regionalnog trenda. “Mi smo na razini Bugarske i Rumunjske. Vrijednost izvoza po zaposlenom u EU je u prosjeku oko 80.000 eura, dok je Bugarskoj i Rumunjskoj oko 35.000 eura, kao i u Srbiji”, kaže Gajić.

Prema njegovim riječima, djelovanju i izvozu ICT-a iz Srbije pomogla je konkurentnost kada je riječ o radnoj snazi. “Kompanije prebacuju svoje središnjice iz zapadne Europe u Srbiju zato što ovdje mogu za cijenu jednog dobrog inženjera platiti tri. Imamo i relativno dobro visoko obrazovanje, posebno tehničko”, objasnio je Gajić.

Nordeus platili 225 mil. eura
Najveći dio ICT sektora radi kao podizvođač za kompanije iz inozemstva. Osim Microsofta, u listopadu prošle godine američka kompanija NCR otvorila je tehnološki kampus u Novom Beogradu, u čiju je izgradnju uloženo 100 milijuna dolara, a posao će dobiti 5000 osoba.

Njemački Continental je 2021. otvorio tvornicu elektronskih dijelova u Novom Sadu u kojoj će nastajati i proizvodi osmišljeni u njihovom istraživačkom centru otvorenom 2018. Japanski Nidek, koji će u Novom Sadu proizvoditi elektromotore za električna vozila, najavio je otvaranje i razvojno-istraživačkog centra.

Na rast ICT sektora utjecao je i dolazak velikih kompanija, uglavnom kroz preuzimanje domaćih startupa. Tvrtku Nordeus, tvorca popularne online igre Top 11, u lipnju 2021. kupila je američka kompanija Take-Two za 225 milijuna eura.

Prije dvije godine na srpsko tržište je ušao Epic Games kupovinom novosadskog startupa 3lateral. Godinu ranije američki Nutanix kupio je Frame, američko-srpski startup koji se bavi cloud računarstvom, za 165 milijuna dolara. Očekuje se da će se broj preuzimanja i dalje povećavati.

Komentirajte prvi

New Report

Close