Direkcija robnih rezervi želi otkupiti svu pšenicu u FBiH

Autor: Poslovni dnevnik , 27. lipanj 2022. u 22:00
D. Petric/PIXSELL

Vlada FBiH odredit će otkupnu cijenu koja će biti ponuđena poljoprivrednim proizvođačima, a oni trebaju odlučiti kome će prodati pšenicu.

Iz Udruženja poljoprivrednika FBiH očekuju da Direkcija robnih rezervi ponudi maksimalnu cijenu i otkupi cjelokupnu domaću proizvodnju pšenice što će stajati 20 milijuna KM (oko 10 mil. eura), koliko je vlada FBiH planirala za njeno popunjavanje.

Takav plan Direkcija je već pripremila, a vlada FBiH bi ga trebala usvojiti početkom srpnja, potvrđeno je za Avaz iz Direkcije robnih rezervi FBiH.

“Direkcija će predložiti vladi FBiH otkup pšenice proizvedene 2022. po tržišnim cijenama. Istovremeno, predlažemo i zabranu izvoza pšenice iz FBiH, kako bi domaća pšenica ostala kod nas i kako je ne bismo morali uvoziti.

Vlada FBiH odredit će otkupnu cijenu koja će biti ponuđena poljoprivrednim proizvođačima, a oni trebaju odlučiti kome će prodati pšenicu. Federalna direkcija robnih rezervi u otkupu neće biti konkurencija domaćim mlinovima”, kaže Tončo Bavrka, direktor Direkcije robnih rezervi FBiH.

Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, kaže da žetva počinje za tjedan dana i očekuje se prosječan, a u odnosu na probleme s gnojivom i ostalo, može se reći i odličan urod pšenice.

“Nemamo je dovoljno pa će ostalo pokriti uvoz. Otkupljivači trenutačno nude od 600 do 680 KM (od 306 do 347 eura) po toni, ali su proizvođači nezadovoljni”, objašnjava Bićo.

Prema riječima Saše Trivića, predsjednika Udruženja pekara RS, problem opskrbe i rasta cijena pšenice nije od jučer, pa mnogi proizvođači imaju zalihe, a očekuje se i dobar ovogodišnji prinos.

“Nestašice ne bi trebalo biti, ali je pitanje kolika će biti cijena jer će inflacija, te cijene energenata i gnojiva donijeti probleme. Ništa se ne može reći prije rujna”, ističe Trivić. Bićo, s druge strane, problematičnim smatra visoke cijene kruha.

Komentirajte prvi

New Report

Close