Dijele besplatne turističke vaučere, prve ture mogle bi krenuti početkom kolovoza

Autor: Poslovni.hr , 10. svibanj 2020. u 09:38
Foto: Marko Dimić / Pixsell

Do 26. veljače ove godine građanima je podijeljeno 160.000 vaučera

Više od sedamdeset lokalnih organizatora putovanja po Srbiji, okupljenih oko platforme Serbian Adventures, obratilo se državnom vrhu s prijedlogom 12 mjera za oporavak turizma. Biljana Marčeta, iz Serbian Adventures, za eKapiju kaže kako hitno treba donijeti odluku da se besplatni turistički vaučeri, koje dijeli država, mogu koristiti i za usluge koje pružaju turističke agencije u Srbiji. Prve takve ture, dodaje, mogle bi se realizirati već početkom kolovoza. Zasad, građani se nakon preuzimanja vaučera mogu samo prijaviti turističkom objektu s popisa Ministarstva turizma kojeg su izabrali za korištenje subvencioniranog odmora.

Prema riječima Biljane Marčeta, turističke agencije mogu organizirati putovanja po Srbiji u trajanju od 3 dana (2 noći) do 6 dana (5 noći), i to na više destinacija, a putnike će voditi licencirani turistički vodiči. Plaćalo bi se vaučerom od 1000 dinara (oko 64 kune) po noćenju za smještaj u objektima koji su već prijavljeni u ministarstvu. Moguća je i organizacija smještaja i prehrane u objektima koji su već u shemi vaučera, pri čemu agencija nudi grupni prijevoz do destinacije i druge usluge kao što su izleti i pješačke ture, a vrijednost vaučera od 5000 dinara, što je najviši iznos koji može dobiti pojedini građanin, i dalje bi se mogla koristiti samo za ugostiteljske usluge u turističkim objektima prijavljenim u ministarstvu.

Do 26. veljače ove godine građanima je podijeljeno 160.000 vaučera, a Ministarstvo turizma najavilo je još 400.000. Većinu vaučera, 54 posto, prošlih su godina koristili umirovljenici, te nezaposleni i oni čija su primanja manja od 60.000 dinara (oko 3850 kuna).

Komentirajte prvi

New Report

Close