Delhaize od 2011. godine uložio u Srbiju 320 mil. eura

Autor: Poslovni dnevnik , 13. svibanj 2021. u 22:00
Samo lani trgovačka kompanija zaposlila je 442 nova radnika/PD

U posljednjih deset godina, kompanija je u državni proračun uplatila 413 milijuna eura, a u navedenom razdoblju ostvareni su poslovni prihodi koji čine 1,9 posto BDP-a Srbije.

Kompanija Delhaize Srbija od ulaska na srpsko tržište 2011. godine, kada je preuzela trgovački lanac Maxi Miroslava Miškovića, do 2020. uložila je više od 320 milijuna eura, što je oko 21 posto ulaganja u sektoru trgovine na malo u Srbiji u tom razdoblju.

To je pokazala studija o makroekonomskom i socijalnom utjecaju poslovanja kompanije Delhaize Srbija na gospodarstvo Srbije, koju su propremili profesori s Ekonomskog fakulteta u Beogradu Saša Ranđelović i Dragan Lončar. Studija je, kako se navodi, pokazala snažnu vezu između maloprodajnih lanaca i gospodarstva države.

Tako, bruto dodana vrijednost (BDV) kompanije Delhaize Srbije čini 7,6 posto ukupne BDV sektora trgovine na malo, što je oko 0,4 BDV cijelog gospopdarstva Srbije. Samo u 2020. godini, kompanija je zaposlila 442 nova radnika, tako da Delhaize Srbija sada zapošljava više od 13.000 osoba, dok je kod kooperanata zaposleno još 16.000.

U posljednjih deset godina, kompanija je u državni proračun uplatila 413 milijuna eura, a u navedenom razdoblju ostvareni su poslovni prihodi koji čine 1,9 posto BDP-a Srbije.

“Za gospodarstvo Srbije od izuzetnog značaja su uspješne kompanije kao što je Delhaize, koje zapošljavaju veliki broj ljudi i u značajnoj mjeri pridonose proračunu države. S druge strane, država radi na tome da omogući dobro poslovno okružje i kvalitetno poslovanje”, kaže Ognjen Popović, v.d. pomoćnika ministra financija.

Istovremeno, Delhaize Srbija ima izravan uticaj na zapošljavanje u Srbiji. Od doprinosa koje kompanija uplati isplaćuju se mirovine za više od 7000 umirovljenika.

Kroz suradnju sa 81 obiteljskom tvrtkom i poljoprivrednim zadrugama kompanija potiče poljoprivredne proizvođače da se nastave baviti tim poslom.

Komentirajte prvi

New Report

Close