Delhaize i Mercator i dalje su najveći trgovački lanci u Srbiji

Autor: Poslovni dnevnik , 11. siječanj 2022. u 22:00
Kompanija Delhaize najveći je igrač na tržištu srpske maloprodaje/Shutterstock

Za samo tri godine koliko posluje u Srbiji njemački Lidl znatno je povećao prihode i prilično se približio vodećima, s velikim potencijalom za daljnji rast.

Za razliku od nekih sektora i pojedinih dijelova industrije koji su bili pogođeni izvanrednim mjerama i zatvaranjem, maloprodajni trgovački lanci su i tijekom pandemije koronavirusa radili bez zastoja.

Prema podacima Agencije za privredne registre (APR), osam najvećih trgovaca u Srbiji je tijekom 2020. godine ostvarilo ukupan prihod veći od 356 milijardi dinara (oko tri milijarde eura), a lideri među njima su nepromijenjeni u posljednje tri godine, a to su Delhaize Srbija, Mercator S i Lidl.

Kompanija Delhaize, u čijem su sastavu trgovine Maxi, Tempo i Shop&Go, najveći je pojedinačni igrač na tržištu srpske maloprodaje, piše Danas. Za vrijeme prve pandemijske godine zapošljavao je nešto malo manje od 13.000 osoba i prihodovao 111,4 milijarde dinara, šest milijardi više nego godinu dana ranije.

Šire se izvan Vojvodine
Odmah iza Delhaizea je Mercator S u čijem sastavu je i Idea, a ukupnim prihodom od 79,9 milijardi dinara. Obje kompanije bilježe rast prihoda tijekom 2020. u odnosu na godinu ranije, ali i tijekom 2019. u odnosu na prethodno razdoblja. Taj rast, međutim, nije niti blizu onog kojeg ostvaruje Lidl, objašnjava beogradski list.

Za samo tri godine, koliko posluje u Srbiji, njemačka kompanija i lider maloprodaje u Europi stigla je od 11,4 milijarde dinara prihoda iz 2018. godine (kada je poslovala tek nekoliko mjeseci), do 57 milijardi dinara koliko je iznosio prihod te kompanije u 2020. godini.

Ukupan prihod koji je Lidl ostvario tijekom 2019. bio je 37 milijardi dinara, što znači da je njemački trgovački lanac uspio za godinu dana povećati prihod za velikih 20 milijardi dinara. Zasad trećem igraču u početku je prognozirano tek pet do sedam posto srpskog tržišta, ali je već sada očito da Lidl zahvaća daleko veći dio tržišnog kolača.

3

milijarde eura bio je ukupan prihod osam najvećih trgovačkih lanaca 2020. godine

Jedan od analitičara maloprodajnog tržišta iz njemačkog poslovnog lista Lebensmittel Zeitunga pisao je za srpski magazin InStore o Lidlu i njegovom napredovanju na drugim europskim tržištima.

“Lidl je uspio iznenaditi sestrinski Kaufland u Češkoj u 2019., postajući vodeći trgovac i nedavni rezultati za Mađarsku pokazuju da je Lidl skočio s četvrte na drugu poziciju. S ulogom koju ima Tesco u ‘slabljenju’ regije središnje i istočne Europe, mogli bismo vidjeti da će se Lidl i ovdje popeti na pobjedničko postolje”, navodi se u tekstu

Prema riječima tog analitičara, uzimajući u obzir činjenicu da tržišni lideri Ahold Delhaize i Mercator posluju kroz multiformat model koji se pokazao naročito ranjivim za rastuće operacije diskontera, slično kao Tesco, Lidlov potencijal za rast, do sada, djeluje neograničeno.

Iza tri velike maloprodajne kompanije koje dominiraju na tržištu nisu se promijenili niti njihovi pratitelji. Tako je Aman tijekom 2020. godine ostvario prihod od 24,9 milijardi dinara, Univerexport 23 milijarde dinara, Metro 22,3 milijarde dinara, a DIS 21,2 milijarde dinara.

Odmah uz njih je i zrenjaninski maloprodajni lanac koji se posljednjih godina počeo širiti i izvan granica Vojvodine, a koji je tijekom 2020. imao prihod od oko 16,5 milijardi dinara.

Iako je Lidl unio pometnju i napravio preraspodjelu među najvećima, čini se da nikom značajnije nije nanio štetu jer gotovi svi lanci koji su u igri godinama, neki i desetljećima, i dalje napreduju. Gledano u razdoblju od 2018. do 2020. godine, gotovi svi bilježe rast prihoda, jedino Metrou prihodi padaju, dok je DIS na približno istoj razini.

Mercator smanjio dug
Većina kompanija iz Top 8 bilježi neto dobit na kraju svake godine, osim Metroa, koji je posljednju godinu za koju postoje financijski izjveštaji u APR-u završio sa 100 milijuna dinara gubitka, dok je taj minus nešto veći te godine bio u Mercatoru, 5,4 milijarde dinara. Iz Mercatora su tijekom prošle godine, međutim, poručili da se situacija popravlja te da su u prvih devet mjeseci 2021. zabilježili rast od 1,6 posto, kao i da su smanjili svoj neto dug.

Kakva je doista situacija u kompaniji koja je imala problema zbog propasti Agrokora u čijem je sastavu bila, znat će se kada u APR stignu finansijska izvješća za 2021. godinu.

Komentirajte prvi

New Report

Close