Da bi zadržali liječnike nude im besplatne stanove od 90 kvadrata

Autor: Poslovni dnevnik , 24. siječanj 2022. u 06:13
Liječnici napuštaju BiH u velikom broju jer ne vide perspektivu u nestabilnoj zemlji/GORAN STANZL/PIXSELL

Ako im grad kupi stan 20 godina morat će ostati na raspolaganju.

Liječnik Dražen Erić prije četiri godine otišao je iz Bosne i Hercegovine. Za Radio Slobodna Europa (RSE) kaže kako nije otišao da bi na drugom mjestu zaradio više.

“Kada je riječ o primanjima, dobro smo živjeli. Iz BiH smo otišli jer nismo vidjeli perspektivu, jer smo osjetili nesigurnost, nestabilnost zemlje”, kaže Erić, koji kao plastični kirurg trenutačno radi u Kataru.

Prema njegovim riječima, u BiH zdravstvenom sustavu jedan je od problema što se najbolji ljudi ne postavljaju za menadžere zdravstvenih institucija i ustanova, šefove, te načelnike klinika, a pozicije dobivaju oni koji su članovi neke stranke.

Prema informacijama Agencije za rad i zapošljavanje BiH, koja posreduju u zapošljavanju u inozemstvu, od 2013. do 2020. godine samo u Njemačku otišlo je raditi 5858 medicinskih djelatnika i njegovatelja.

Koliko im se pridružilo liječnika ne znaju jer se Sporazum o zapošljavanju između BiH i Njemačke odnosi samo na medicinare sa srednjom medicinskom školom. Točne brojeve nemaju niti u strukovnim liječničkim komorama jer određeni broj liječnika napusti zemlju odmah po završetku studija, prije nego što postanu njihovi članovi.

Da bi zadržali liječnike vlasti u Doboju odlučile su ponuditi 20 stanova mladim liječnicima i specijalizantima. No postoje uvjeti.

“Ako grad kupuje stan liječnici će imati obvezu da 20 godina ostanu u Doboju i da budu na raspolaganju’’, kaže Boris Jerinić, gradonačelnik Doboja.

Stanovi će imati površinu do 90 četvornih metara. Svi liječnici zdravstvenih ustanova u Doboju bit će subvencionirani s oko 75 eura za kupovinu karata za parkiranje i u tu svrhu iz gradskog proračuna za 2022. osigurano je 25.000 eura.

Međutim, Mladen Gostić, predsjednik sindikata zdravstva u dobojskoj bolnici, smatra da se uvjetovanjem neće mnogo postići.

“To se vjerojatno odnosi na mlade liječnike, ali mislim da zahtjev da se ostane ovdje 20 godina neće uspjeti. Ako se ne popravi stanje u zdravstvenom sustavu, prije svega primanja, mogu davati stanove kome hoće’’, rekao je Gostić za RSE.

Jovica Mišić, predsjednik strukovnog sindikata liječnika RS i kirurg u dobojskoj bolnici, kaže da liječnici iz Doboja većinom već imaju svoje stanove te se stanovima može privući samo one izvan Doboja

Komentirajte prvi

New Report

Close