Cvjeta biznis montažnih kuća, evo zašto su toliko popularne

Autor: Poslovni.hr , 19. listopad 2023. u 06:59
Foto: Shutterstock

Cijena kvadrata stagnira s obzirom na to da su određeni građevinski materijali pojeftinili.

Kriza nije stala na put ni bosanskohercegovačkim proizvođačima montažnih kuća koji su u proteklih devet mjeseci u inozemstvo prodali ove proizvode u vrijednosti od 104,92 milijuna maraka, što je gotovo 11 milijuna više nego u istom razdoblju prošle godine. Prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje (UIO) BiH, ove godine najpopularnije tržište za proizvođače montažnih kuća bilo je tržište Njemačke, Hrvatske i Austrije.

Rast plasmana

U istom razdoblju prošle godine izvezeno je montažnih kuća u vrijednosti od 93,74 milijuna maraka. Za razliku od izvoza, podaci UIO pokazuju da su ove godine u BiH iz inozemstva stigle montažne kuće u vrijednosti od 6,25 milijuna maraka, dok su ovdašnji stanovnici godinu ranije za njih potrošili 5,46 milijuna KM. Vlasnik tvrtke “Steko centar” u Bijeljini Milenko Stevanović rekao je za “Glas Srpske” da imaju pune ruke posla i da su nedavno izašli na tržište Australije, gdje u narednom periodu očekuju veći promet nego što će imati u cijele EU ove godine..

“Zbog velikog obima posla nedavno smo zaposlili nove djelatnike. Proizvod izvozimo u 20 zemalja, a trenutno najviše poslova imamo u Švicarskoj. Zavladao je neki strah među stanovnicima Njemačke, nitko više ništa ne kupuje, ni kuće ni namještaj, tamo je potražnja pala za 50 posto”, rekao je Stevanović, čiji su radnici u inozemstvu prošle godine završili 37.000 kvadrata ili oko 300 kuća. Ove godine, istaknuo je, očekuje da će na inozemnom tržištu prodati do 15 posto više montažnih kuća u odnosu na prošlu godinu.

Pune ruke posla imaju i u tvrtki “Savoks” iz Milića, čija je 99 posto proizvodnje namijenjena stranom tržištu. Izvršni direktor ove tvrtke Slaviša Lukić potvrdio je da kupaca za sada nema. “Ove godine imamo puno više posla nego lani. Također, već imamo određene, značajne i velike projekte za sljedeću godinu”, rekao je Lukić i dodao kako cijena kvadrata stagnira s obzirom na to da su određeni građevinski materijali pojeftinili.

Prema njegovim riječima, cijena četvornog metra, osim o kvaliteti izolacije i izgledu, ovisi i o tržištu. U prijedorskoj firmi “Grossist” kažu da se stranci gotovo svakodnevno zanimaju za montažne kuće, ali zbog već unaprijed planiranih aktivnosti ove godine nisu ništa izvozili.

Novi program

“Ove godine razvijamo novi program kuća, odnosno skandinavski stil, koji ćemo sljedeće godine prvo plasirati na naše, a tek onda na inozemno tržište”, rekao je direktor ove tvrtke Nemanja Vujković. Tajnik Udruženja šumarstva i drvoprerade u Privrednoj komori RS Igor Andrić rekao je da sve više firmi kreće u proizvodnju montažnih kuća jer je potražnja sve veća.

“Montažne kuće mnogo su jeftinije od zidanih, zbog čega se sve više ljudi, kako kod nas, tako i u svijetu, odlučuje za njih”, rekao je Andrić.

Komentirajte prvi

New Report

Close