Crnogorski Telekom pokrenuo 5G mrežu u Podgorici, do ljeta je šire na primorje

Autor: Poslovni dnevnik , 08. ožujak 2022. u 22:00
Nova 5G mreža dostupna je svim korisnicima/Shutterstock

Nakon uspješnog testiranja mreže posljednje generacije prošle godine na sjeveru zemlje napredna tehnologija implementirana je u glavnom gradu Crne Gore u partnerstvu s kompanijom Ericsson Nikola Tesla.

Korisnicima Crnogorskog Telekoma u Podgorici na više lokacija dostupna je 5G mreža, čime je ta kompanija postala prvi operater u Crnoj Gori koji je novu mrežu pustio u komercijalni rad. Kako je priopćeno iz kompanije, 5G je dostupan svim korisnicima, bez obzira na paket koji koriste, ako imaju odgovarajući uređaj i nalaze se u području pokrivenim signalom.

Slijedi postupno pokrivanje Podgorice 5G signalom do postizanja prvog od ciljeva – potpune pokrivenosti glavnog grada mrežom posljednje generacije, javlja eKapija.

Priprema za velike brzine
Nakon uspješnog testiranja 5G mreže prošle godine na sjeveru zemlje, u podgoričkom Bloku 5 povezivanje prvih mobitela na Telekom 5G mrežu obavili su Stjepan Udovičić, izvršni direktor Crnogorskog Telekoma, Darko Grgurović, direktor Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP), Vuksan Vuksanović, glavni administrator u Podgorici, i Ivan Barać, predstavnik kompanije Ericsson Nikola Tesla. Naprednu tehnologiju Telekom je implementirao u partnerstvu s kompanijom Ericsson Nikola Tesla.

“Telekomova 5G mreža može se koristiti na lokacijama Blok 5, Tološi, Dalmatinska i Elastik, a u Podgorici je dostupna zahvaljujući inovativnoj tehnološkoj metodi dinamičnog dijeljenja spektra (DSS)”, objasnio je Udovičić.

U ovom trenutku najvažnije je povećanje kapaciteta mreže i smanjenju latencije, i na taj način se stvaraju tehnički uvjeti i mreža priprema za velike 5G brzine u sljedećim fazama, a punu snagu 5G mreža će, kako je najavio Udovičić, pokazati nakon dražbe odgovarajućeg radiofrekvencijskog spektra.

“Do kraja svibnja pokrit ćemo značajna područja u Podgorici, a do početka ljeta velika područja na primorju, kako bi mogli uslužiti promet koji će se pojaviti s velikim brojem turista koji će posjetiti Crnu Goru”, rekao je Udovičić.

Darko Grgurović, direktor EKIP-a, poručio je da je počatak komercijalnog rada 5G mreže u Crnoj Gori izuzetno značajan, povijesni korak u razvoju elektronskih komunikacija u toj državi.

“Očekujemo da će se uskoro pokriti cijela Podgorica, a zatim ostatak Crne Gore. Početak rada 5G mreže pokazuje da pratimo tehnološki razvoj jer smo je omogućili nedugo nakon početka rada tih mreža u najrazvijenijim svjetskim zemljama”, istaknuo je Grgurović.

Pripreme za certifikaciju
Vuksan Vuksanović je rekao da Podgorica podržava razvoj modernih tehnologija i da je zadovoljstvo što je to prvi grad u kojem će se razvijati 5G mreža.

“Cilj nam je da zažive servisi koje smo predvidjeli našim strateškim planovima i programima. Smart City, razvoj grada, moderne tehnologije, to su ciljevi pred nama za koje se nadamo da ćemo uskoro ostvariti”, dodao je glavni administrator u Podgorici.

Telekomova 5G mreža u zoni pokrivenoj signalom već je dostupna korisnicima Xiomi 5G uređaja, kao i korisnicima 5G uređaja proizvođača koji imaju tzv. open software, dok je strateški partner Crnogorskog Telekoma na ovom projektu, kompanija Samsung, na terenu, gdje se obavljaju pripreme za certifikaciju uređaja.

Komentirajte prvi

New Report

Close