Crnogorski taksisti traže ograničavanje cijene goriva

Autor: Poslovni dnevnik , 19. siječanj 2022. u 22:00
Sindikat taksista zatražio je hitno zakazivanje izvanredne sjednice u povodu poskupljenja nafte i naftnih derivata/H. Jelavić/PIXSELL

Taksisti traže i da Skupština po hitnom postupku predloži vladi Crne Gore da ograniči cijenu eurosupera 95 i eurodizela na maksimalnih 1,10 eura po litri do usvajanja navedenog zakona.

Strukovni sindikat taksista Crne Gore (SSTCG) zatražio je hitno zakazivanje izvanredne sjednice Skupštine Crne Gore u povodu poskupljenja nafte i naftnih derivata, već drugi put ove godine.

Kako navode u priopćenju, za godinu dana gorivo je poskupjelo 16 puta, ili 30 posto u odnosu na početak 2021. godine, prenosi RTCG.

“Takva dinamika poskupljenja veliki je udar na građane od kojih se većina nalazi u nezavidnom ekonomsko-socijalnom položaju. Poskupljenja nafte i naftnih derivate dodatno utječu na poskupljenje osnovnih prehrambenih namirnica, dobrim dijelom zbog toga što Crna Gora većinu roba nabavlja iz uvoza, te rastom cijena goriva dodatno poskupljuje i transport, što negativno utječe na konačnu cijenu namirnica”, navodi se u priopćenju koje je potpisao Borislav Pavlović, predsjednik SSTCG-a.

“Međutim, iako poslujemo u prijevozu i izravno ovisimo o cijeni nafte i naftnih derivata, nismo u situaciji da poskupljujemo cijene naših usluga, već poslujemo s cijenama na razini 2019. godine i tako svjesno stvaramo gubitke jer bi naše poskupljenje dodatno pogoršalo stanje korisnika naših usluga, ali i smanjilo njihov broj koji je već na 40 posto u odnosu na 2019. godinu, i dalje svakodnevno pada”, objašnjava Pavlović.

Zbog svega toga traže da Skupština Crne Gore hitno pokrene inicijativu za izradu i usvajanje novog Zakona o energetici koji bi omogućio markiranje goriva, a to je, kako navode, prema riječima ministra financija iz listopada prošle godine, jedini uvjet za smanjenje trošarina.

Taksisti traže i da Skupština po hitnom postupku predloži vladi Crne Gore da ograniči cijenu eurosupera 95 i eurodizela na maksimalnih 1,10 eura po litri do usvajanja navedenog zakona kada bi se stvorili uvjeti za smanjenje trošarina na gorivo.

Komentirajte prvi

New Report

Close