Crnogorske Plantaže očekuju 16 milijuna kilograma vinskog grožđa

Autor: Poslovni dnevnik , 02. rujan 2021. u 22:00
Foto: PD

Berba sorte vranac počela je u ponedjeljak i planirano je da traje do sredine listopada.

Ovogodišnja berba vinskog grožđa u najvećoj crnogorskoj poljoprivrednoj kompaniji Plantaže počela je 12. kolovoza berbom bijele sorte chardonnay, dok je berba vodeće sorte vranac počela u ponedjeljak i planirano je da traje do sredine listopada, priopćeno je Pobjedi iz te kompanije.

“Ako nam vremenske prilike dopuste, očekujemo da ćemo u ovogodišnjoj berbi dobiti 16 milijuna kilograma vinskog grožđa i našim vinskim podrumima osigurati dobru sirovinu, prema planu koji je utvrđen početkom sezone. Ostvarenjem plana ovogodišnja berba bit će bolja od prošlogodišnje”, rekao je Željko Brnović, direktor sektora vinogradarsko-voćarske proizvodnje u Plantažama.

On je naveo da vinograd na Ćemovskom polju zauzima 2310 hektara, a vodeća sorta vinove loze vranac 1183 hektara.

“Dosad smo ubrali oko 3,5 milijuna kolograma vinskog grožđa”, dodao je Brnović. Vremenski uvjeti, posebno u srpnju i kolovozu, nisu bili posebno pogodni. Suša i veliki broj dana s tropskim, ekstremno visokim temperaturama doveli su do kasnijeg sazrijevanja grožđa, odnosno kasnijeg početka berbe.

Brnović je istaknuo da je osiguranje dovoljnog broja sezonske radne snage vodeći izazov s kojim se Plantaže suočavaju, kako ove tako i prethodnih godina.

“Dosad je na berbi vinskog grožđa angažirano oko 300 sezonskih radnika, a trebat će nam još 100 do 150 kako bi završili posao”, objasnio je Brnović.

On je dodao da kompanija Plantaže ima pet kombajna koji mogu brati grožđe s površine od oko 1100 hektara, dok se ostatak bere ručno, u skladu s kategorijama kvaliteta finalnog proizvoda.

Brnović je naveo da je berba stolnog grožđa počela 22. srpnja i planirano je da traje do kraja rujna.

“Ovogodišnji plan iznosi 1,8 milijuna kilograma, a do sada smo ubrali 930.000 kilograma stolnog grožđa. Ovim segmentom proizvodnje smo, također, vrlo zadovoljni, kako prinosom i kvalitetom tako i dosadašnjom realizacijom, kao i ostvarenom prodajnom cijenom”, rekao je Brnović.

Berba breskve i nektarine počela je 31. svibnja i završit će u sljedećih desetak dana.

“Kada govorimo o tom segmentu proizvodnje, mogu reći da smo izuzetno zadovoljni ostvarenim rezultatima. Prošle godine ubrali smo milijun kilograma breskve i nektarine, a ta količina je ove godine već ostvarena.

Ovogodišnju berbu obilježit će odlična kvaliteta ploda i realizacija na domaćem i tržištima regije, kao i najbolja prodajna cijena u posljednjih deset godina”, istaknuo je Brnović.

Komentirajte prvi

New Report

Close