Crnogorska ekonomija imat će ove godine najveći pad u regiji i cijeloj Europi

Autor: Poslovni.hr , 08. studeni 2020. u 21:59
foto: pixabay

Ocjenjuje se da su javne financije pod značajnim pritiskom zbog rastućih troškova financiranja vladinog odgovora na pandemiju.

Pad crnogorske ekonomije ove godine iznosit će 14,3 posto, nova je prognoza Europske komisije. To je veći pad BDP-a od onog kojeg su u posljednjim procjenama dali Svjetska banka – 12,4 posto, i Međunarodni monetarni fond (MMF) – 12 posto, i daleko veći od onog kojeg je EK objavila na proljeće od minus 5,9 posto, pišu Vijesti. Sve dosadašnje prognoze su da će crnogorska ekonomija ove godine imati najveći pad BDP-a u regiji, a u vrhu je po padu i u Europi, navodi list . Središnja banka Crne Gore (CBCG) očekuje da će ovogodišnji pad ekonomije biti 17 posto, ali to nije konačna prognoza. Procjena EK je da će javni dug Crne Gore ove godine iznositi 87,3 posto BDP-a.

Svjetska banka je procijenila da će iznositi 93 posto na kraju ove godine i da će 2021. dosegnuti 98 posto. Prema prognozi EK, javni dug Crne Gore će 2021. biti 85,6 posto BDP-a, a 83 posto 2022. godine. U izvještaju se ističe da turizam čini više od 20 posto BDP-a Crne Gore i da se od početka godine do kraja kolovoza zbog pandemije koronavirusa broj dolazaka gostiju smanjio za gotovo 80 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Ocjenjuje se da su javne financije pod značajnim pritiskom zbog rastućih troškova financiranja vladinog odgovora na pandemiju, u kombinaciji s naglim padom proračunskih prihoda uslijed smanjene ekonomske aktivnosti. EK prognozira da će stopa nezaposlenosti u Crnoj Gori ove godine iznositi 18,1 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close