‘Crni’ pjenušac iz Radgonskih gorica osvaja SAD i Europu

Autor: Poslovni dnevnik , 23. studeni 2021. u 22:00
Foto: Jelena Mihelcic

Untouched by light stari dvije do tri godine u potpunoj tami špilje u Gornjoj Radgoni, a štiti se bocom od 99 posto crnoga stakla.

Slovenska vinarija Radgonske gorice koja je prošle je godine lansirala prvi pjenušac Untouched by light tržištu je predstavila novu berbu. Naime, vinarija koja ima gotovo 170 godina dugu tradiciju proizvodnje pjenušavih vina odlučila je prijeći na tamnu stranu i proizvesti pjenušavo vino pod motom “najbolje stvari se odvijaju u mraku”.

Ono što pjenušac čini jedinstvenim upravo je proces proizvodnje. Za vrijeme noćne berbe, rotacije boca i pakiranja koriste se naočale za gledanje u mraku. Vino stari dvije do tri godine u potpunoj tami špilje u Gornjoj Radgoni.

Jednom kada izađe iz špilje, pjenušac se štiti bocom od 99 posto crnoga stakla, a zbog dodatne zaštite od svjetla i zraka pakira se u vakuumirane vrećice. Untouched by Light proizvodi se od Chardonnay grozdova (Blanc de Blancs) korištenjem francuske metode fermentacije u boci.

Klavdija Topolovec Špur/Jelena Mihelcic

“To je jedinstveno pjenušavo vino čiji je originalni terroir maksimalno došao do izražaja jer na njega svjetlo ne utječe niti u procesu proizvodnje, ni u distribuciji pa sve do trenutka kušanja”, kaže Klavdija Topolovec Špur, enologinja Radgonskih gorica,.

Kako ističu, količine su male u usporedbi s klasičnim pjenušcima jer se radi se o ekskluzivnom pjenušcu s kojim im cilj nije masovnost i pokrivanje cijelog tržišta, već ga osvojiti s posebnošću.

Prva berba Untouched by Light pjenušca iz 2016. lansirana je prije godinu dana po cijeni od 100 eura i rasprodano je svih 2000 boca, a u berbi 2017. proizvedeno je također 2000 boca.

Izvoz im čini 30 posto ukupne proizvodnje, a Untouched by Light se distribuira u SAD-u, Europi (Velika Britanija, Belgija, Nizozemska, Njemačka, Švicarska), Kini i Japanu, a mala količina je čak otišla u Indoneziju i Hong Kong. Pjenušac je osvojio Decanter srebro, Glass of Bubbly zlato te titulu Zlatna nacionalna inovacija Slovenije.

Komentirajte prvi

New Report

Close